O dezbatere de mediu organizată de Hidroelectrica în orașul Nehoiu județul Buzău s-a transformat într-un scandal în urma promovării unei investiții controversate. Zeci de săteni furioși și-au arătat indignarea față de un proiect care va duce la secarea albiei râului Bâsca Mare pe o porțiune de 40 de kilometri.
În cadrul dezbaterilor organizate de Hidroelectrica cu comunitățile locale din Nehoiu, Gura Teghii, Varlaam și alte zone adiacente, sătenii s-au arătat extrem de supărați de impactul negativ al proiectului promovat de Hidroelectrica pe râul Bâsca Mare.
Potrivit sătenilor din zonele direct afectate, demersul construirii barajului Surduc va avea un impact devastator asupra mediului, cu schimbări ireversibile de floră și faună, prin secarea albiei râului pe o porțiune de 40 de kilometri.
Ofensiva sătenilor afectați de acest proiect extrem de controversat este susținută și de către deputatul USR de Buzău, Marius Alecsandru.
Prezent la dezbaterea organizată de Hidroelectrica, Marius Alecsandru a avut o reacție vehementă precizând că viitoarea construcție reprezintă un „proiect comunist aberant” care distruge ecosistemul local. „Am fost consternat să aflu că în zilele noastre, proiectele comuniste aberante din trecut își mai găsesc adepți! Sunt preocupat de impactul ecologic al proiectului Hidroelectrica asupra râului Bâsca Mare și al zonei adiacente acestuia. Acest proiect, preluat din perioada comunistă, nu aduce nicio contribuție energetică semnificativă, debitul râului fiind supraevaluat de zece ori în calculele proiectului, față de realitate!”, a precizat deputatul USR de Buzău, Marius Alecsandru.
Potrivit sătenilor și investitorilor din zonă, râurile de munte reprezintă una dintre cele mai valoroase resurse naturale ale României, iar Bâsca Mare are o importanță deosebită pentru județul Buzău.
Ei avertizează că dezvoltarea acestui proiect pune în pericol biodiversitatea unică a zonei prin secarea râului pe o porțiune de 40 de kilometri. „În apropiere se află Situl Natura 2000 Penteleu, o arie protejată recunoscută la nivel european pentru bogăția sa ecologică. Impactul unui astfel de proiect poate fi devastator întrucât va afecta ireversibil speciile de pești, fauna și flora specifică zonei. Sătenii dar și investitorii din turism vor avea numai de suferit.” , a declarat unul dintre sătenii participanți la dezbaterea organizată de Hidroelectrica.
Contestatarii proiectului mai spun că în contextul tranziției energetice România ar trebui să investească în surse regenerabile de energie cu impact redus asupra mediului, precum energia solară și eoliană, în loc să susțină proiecte care amenință ecosistemele naturale. „Solicit autorităților competente să analizeze alternativele și să se asigure că deciziile luate nu sunt în detrimentul patrimoniului natural al României. Este esențial să găsim un echilibru între dezvoltarea economică și protecția mediului.Domnule ministru al Energiei, domnule ministru al Mediului, opriți furtul acestui râu și distrugerea acestei zone superbe a României!”, a mai precizat deputatul USR de Buzău Marius Alecsandru.
Potrivit specialiștilor din domeniul protecției mediului, afectarea unui sit Natura 2000 prin astfel de construcții hidroenergetice, ar putea atrage o sancțiune de infringement din partea Comisiei Europene.