Primele roșii autohtone cultivate în solarii vor ajunge în piețe chiar înainte de Paște, însă prețul lor va fi mai ridicat din cauza costurilor mari generate de încălzirea spațiilor în contextul gerului din această perioadă. Producătorii avertizează că scumpirile nu vor afecta doar roșiile, ci și alte legume sensibile la frig, iar consumatorii vor simți aceste majorări în buzunare în preajma sărbătorilor.
Mircea Tatu, un legumicultor din Buzău, a început cultura de roșii timpurii încă din luna decembrie. Plantele au deja fructe formate, iar în câteva săptămâni ar urma să se coacă. Până atunci, însă, roșiile au nevoie de multă căldură pentru a asigura o recoltă de calitate. „Luna lui februarie a fost destul de rece, am fost nevoiți să încălzim și ziua pentru că am avut zile mai puțin însorite, dar reușim să le ducem la bun sfârșit”, spune Mircea Tatu.
Cultivarea roșiilor în solarii încălzite presupune investiții considerabile. Cele mai mari cheltuieli sunt legate de fertilizarea naturală cu bondari, irigarea plantelor și, mai ales, încălzirea solariilor, unde temperatura trebuie menținută la minimum 29 de grade Celsius. „Anul trecut prețul a fost undeva la 37 de lei, acum probabil va fi undeva la 40 de lei pe kilogram. Totuși, producem iarna, nu se compară, sunt costuri uriașe, suntem printre puținii. Nu-și scot cheltuiala”, declară Mircea Tatu.
Legumicultorul gestionează șase solarii care acoperă aproximativ 4.000 de metri pătrați, încălziți cu două centrale pe cocs ce funcționează non-stop de peste două luni. Până acum, centralele au consumat 40 de tone de combustibil solid, în valoare de circa 80.000 de lei, iar fermierul estimează că va mai cheltui o sumă similară până la primăvară, mai ales dacă nopțile vor rămâne la fel de geroase, cu temperaturi sub minus opt grade Celsius. „Un palet de o tonă mi-ajunge trei zile doar la o singură centrală. Dacă e ger, se consumă mai mult”, explică Mircea Tatu.
Pe lângă roșii, producătorul cultivă și alte legume. „Aici avem 600 de metri pătrați, e plantată acum o săptămână și ceva. Cu siguranță, de Paște vom avea salată. Salata nu este așa de pretențioasă”, adaugă el.
În schimb, micii producători fără sisteme de încălzire apelează la soluții alternative. George Fifere, un alt fermier, a plantat ceapă și salată verde într-un solar pe care îl încălzește cu calorifere electrice. „Ne-a luat puțin prin surprindere iarna, dar venim cu metode auxiliare și nu avem probleme, încălzim cu niște calorifere electrice. Nu crește mult costul de producție”, este de părere George Fifere.
În solariile din România, până la primăvară, se cultivă legume rezistente la frig, precum salata verde, ceapa verde și spanacul, dar și roșii timpurii sau castraveți în spațiile încălzite. Producătorii se adaptează condițiilor, folosind fie sisteme de încălzire, fie specii care suportă temperaturi mai scăzute. Totuși, costurile ridicate ale producției din această iarnă vor duce la prețuri mai mari, resimțite de consumatori în perioada sărbătorilor de Paște.