Controverse în agricultură, după ce Ministerul Agriculturii a oprit lansările de rachete antigrindină. Decizia a venit în 2024, după protestele unor fermieri din Prahova, care cred că sistemul alungă ploile. Dar la doar câțiva kilometri distanță, în zona Buzăului, viticultorii spun exact opusul. Fără rachete, se simt complet expuși, iar o grindină le poate distruge toată munca.
Lansările de rachete antigrindină erau ceva obișnuit, până de curând, în mai multe zone din țară. În fiecare primăvară și vară, sistemul era pus în funcțiune ca să protejeze culturile de vijelii și gheață.
Dar, după ani secetoși, unii fermieri din Prahova au început să creadă că rachetele sunt de vină pentru lipsa ploilor. Așa că, anul trecut, chiar în ziua în care sistemul a fost pornit, s-au mobilizat.
Cu tractoare și bannere, au protestat chiar în fața bazei din Valea Călugărească, de unde sunt lansate rachetele. Protestele au avut ecou, iar Ministerul Agriculturii a decis suspendarea lansărilor. Anul acesta, sistemul de rachete antigrindină, care i-a protejat ani întregi, nu mai este operațional.
„O să suportăm consecințele să ne lăsăm la mila Domnului. Dacă avem noroc să treacă pe lângă noi. Trăgea rachetele deasupra noastră și ploaia cădea curată. Norii care sunt cu potențial de grindină sunt niște nori albi, cu mișcări ascendente. Se vede că e o mișcare în atmosferă”, declară Marin Lupu, viticultor din Breaza.
Sistemul antigrindină nu proteja doar viile, ci și livezile și culturile de cereale. Alexandru Tomoiu, inginer cu peste 40 de ani de experiență, spune că nu înțelege deloc decizia de a opri lansările.
„Vă rog să mă credeți că am un gust amar, având în vedere că mulți colegi de-ai noștri au apreciat că este toptal neavenit acest sistem. De ce? Că vezi doamne ar îndepărta precipitațiile de zona noastră”, spune Alexandru Tomoiu, viticultor din comuna Pietroasele.
Cei mai mulți viticultori din zonă lucrează suprafețe mici, între 2 și 6 hectare. Pentru ei, o singură ploaie cu grindină poate însemna falimentul. Dacă pierd tot, nu mai au cu ce merge mai departe, spun oamenii.
„Gândindu-ne și la cheltuielile pe care le facem la un hectar de viță de vie o grindină ne-ar duce la pierderi foarte mari”, declară Vasilică Roșca, din Pietroasele.
Controversa nu e nouă. În ultimii ani, mai mulți fermieri din zone afectate de secetă au acuzat că lansarea rachetelor antigrindină ar dispersa norii și ar opri ploaia. Au fost chiar și proteste în acest sens. Specialiștii spun însă că sistemul nu influențează cantitatea de precipitații, ci doar transformă grindina în ploaie.