Evenimente dedicate programului internațional ”Noaptea Cercetătorilor Europeni”, organizate de Muzeul Județean Buzău, pe 27 septembrie 2024

Muzeul Județean Buzău, instituție de artă, cultură și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău anunță organizarea de evenimente specifice dedicate Programului Internațional ”Noaptea Cercetătorilor Europeni”, ediția din anul 2024, vineri, 27 septembrie 2024, orele 17.00 – 22.00.

Ca de fiecare dată în ultimii ani instituția noastră marchează acest important eveniment alături de o serie de parteneri ce activează în zona de cercetare științifică, cu scopul de a familiariza publicul larg cu activitatea științifică și academică. ”Noaptea Cercetătorilor Europeni” face parte din seria evenimentelor Marie Skłodowska-Curie organizate și susținute de Comisia Europeană. Prima ediție a fost organizată în anul 2005, iar Muzeul Județean Buzău este partener al programului începând cu anul 2018. Succesul acestei activități internaționale este demonstrat de cei peste 1,5 milioane de participanți înregistrați anual. La cele cinci ediții anterioare organizate la Buzău (excepție anul 2020) am înregistrat un total de 4.655 de participanți.
Ediția din acest an este una specială atât pentru că avem cooptați mai mulți parteneri ce activează în zona de cercetare științifică, dar și pentru că va fi organizată în două locații din municipiul Buzău. Astfel partenerii Muzeului Județean Buzău pentru ”Noaptea Cercetătorilor Europeni”, din anul 2024 sunt: Fundația Comunitară Buzău/Fondul Științescu, Universitatea ”Dunărea de Jos” Galați, Școala STEM Young Engineers, Asociația REPERE București, Rotary Club, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, Explorer Centrul Științific Interactiv, Banca de Resurse Genetice și Vegetale Buzău.

Activitățile organizate cu acest prilej constau în expoziții VR, ateliere și laboratoare interactive în cadrul cărora participanții vor avea ocazia de a face observații la microscop, de a se juca cu roboți umanoizi și Ozoboți, de a explora virtual corpul uman, de a participa la experimente și chiar de a-și face propriile experimente.

Totodată vor fi prezentate proiectele finanțate de către Fundația Comunitară Buzău, precum și Gala Științescu.

Invitația de a participa la aceste evenimente se adresează tuturor celor care doresc să descopere miracolele științei, celor care sunt curioși să exploreze experiențe noi, tuturor celor care doresc să se joace în lumea științei și să fie pentru o noapte cercetători. Mai mult, aveți ocazia de a-i întâlni pe cei mai mulți dintre cercetătorii buzoieni, de a discuta cu ei și de a le pune cât mai multe întrebări legate de activitatea științifică.

Alături de evenimentele specifice acestui moment aveți posibilitatea de a vizita următoarele spații expoziționale:

Muzeul de Arheologie, Istorie și Artă (sediul central):

Neo-Eneoliticul pe teritoriul Județului Buzău;
Epoca Bronzului în zona Subcarpaților de Curbură;
Epoca Fierului în zona Subcarpaților de Curbură;
Antichitatea și Mileniul I pe teritoriul județului Buzău;
Descoperiri arheologice recente pe teritoriul județului Buzău;
Cultură Buzoiană;
Colecția de telefoane;
Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci;
Numismatica;
Buzău. Istoria modernă și contemporană;
Viața Privată la sfârșitul sec. al XIX-lea – începutul sec. XX;

Centrul Muzeal ”I.C. Brătianu”

Istoria fostului Spital de Chirurgie ”I.C. Brătianu” și a medicinii buzoiene;
Expoziția ”Pompiliu Dobrin”;
Expoziția ”Rodica Panaitescu”;
Expoziția ”Emil Pricopescu”
Expoziția temporară ”Vasile Grigore” organizată în cadrul programului Moșteniri colecționate;

Programul complet al atelierelor și laboratoarelor interactive: