Sediul fostei Biblioteci Județene, vizitat de o delegație a CJ Buzău

O delegație a Consiliului Judetean Buzău, condusă de președintele Petre Emanoil Neagu, a efectuat joi, o vizită de lucru, la sediul fostei Biblioteci Județene, aflat în proces de reabilitare. Inspecția a fost făcută în prezența sefilor de la Concas, societatea care efectuează lucrările de consolidare și modernizare.

În timpul discutiilor, constructorul a precizat că a avut ceva întârzieri, întrucât s-a confruntat cu multe probleme încă de la debutul lucrărilor de reabilitare.

„Clădirea era la un pas de prăbușire fiind construită prin tehnici extrem de vechi, începând cu fundația, care devenise extrem de instabilă. Inițial nu am știut cu ce ne confruntăm pentru că nimeni nu putea estima ce se află în pământ sau la subsol Apoi toate finisajele necesită un timp mai mare de execuție pentru a nu deteriora porțiunile care sunt de patrimoniu”, a precizat Ionel Gagu, directorul general al S.C. Concas S.A. Buzău.

Președintele Petre Emanoil Neagu a precizat la rândul său că, deși au existat mici întârzieri, în prezent stadiul lucrărilor este bun.

Șeful CJ Buzău a mai adăugat ca Biblioteca Județeană va fi mutată în vechiul sediu, abia peste 5 ani, după cum stipulează contractul de finanțare.

„Anul viitor lucrările vor fi finalizate însă Biblioteca Județeană va reveni în vechiul sediu abia peste 5 ani, pentru ca umiditatea din pereți să ajungă la stadiul opttim și să nu distrugă colecția de cărți. Sunt reguli stricte pe care noi trebuie să le respectăm prin contractul de finanțare. Până atunci aici vom amenaja mai multe compartimente de promovare turistică a județului, începând cu Tinutul Buzăului și pănă la Mina de Petrol din Monteoru, unică în Europa”, a mai spus Petre Emanoil Neagu.

Pentru lucrările de reabilitare a fost alocat un buget de 10 milioane de lei, mare parte din sumă fiind asigurată din fonduri europene.