CĂLMĂŢUI – nume din Bărăgan ce se identifică şi cu localitatea Smeeni

Călmățuiul este numele unui râu din partea de sud-est a României ce străbate județele Buzău şi Brăila înainte de a se vărsa în Dunăre. El izvorăște din zona mlăștinoasă, delimitată de Municipiul Buzău şi comunele Stâlpu, Costeşti şi Țintești. Raul Călmățui are lungimea de 145 km, suprafața bazinului său hidrografic fiind de 820 km2.

Pentru locuitorii din Smeeni Călmăţuiul reprezintă „gârla”, ce curge de când se ştiu ei pe aceste meleaguri. Iarna râul îngheaţă sau se umple cu zăpadă, primăvara când plouă mult se umflă şi uneori se revarsă peste maluri şi inundă anumite suprafeţe de teren, vara de cele mai multe ori seacă, iar toamna, dacă nu plouă mult, îşi urmează cursul normal către bătrânul fluviu, Dunărea.

Pentru copiii de astăzi, mult prea „ocupaţi” cu jocurile pe calculator, nu este altceva decât o apă curgătoare care trece pe lângă Smeeni şi care uneori mai îi îndeamnă şi la pescuit sau în cel mai fericit caz, îi mai aduna pe lunca din jur la câte un meci de fotbal. Pentru copiii de altădată din Smeeni, Călmăţuiul era locul unde se strângeau vara şi îşi petreceau amiezile toride la scăldat şi la prins peşte.