CJ Buzău face demersuri pentru transformarea în comună a stațiunii Sărata Monteoru

Autoritățile buzoiene au planuri mari în legătură cu stațiunea balneară Sărata Monteoru. Conducerea Consiliului Județean Buzău anunță că va iniția demersuri către autoritățile centrale pentru ca Stațiunea Sărata Monteoru să devină comună de sine stătătoare.

Localitate cu puțin peste 1.000 de locuitori, dar cu numeroase pensiuni sau proprietăți private care aduc bani la bugetul local, prin taxe și impozite, Sărata Monteoru ar avea un potențial de dezvoltare mult mai mare dacă ar funcționa ca o localitate de sine stătătoare, cu o administrație proprie, și nu în componența comunei Merei.

Localitatea Sărata-Monteoru face parte din comuna Merei, începând de la reforma administrativă din 1968. În primăvara anului 1989, Sărata-Monteoru a fost declarată comună de sine stătătoare, dar legea prin care s-a făcut acest lucru a fost abrogată imediat după Revoluție.

În decembrie 2005, în Monteoru și Buzău a fost organizat un referendum simultan pentru aducerea stațiunii sub administrația Primăriei municipiului Buzău, după modelul stațiunii Păltiniș de lângă Sibiu. Deși votul localnicilor din Monteoru a fost favorabil, în municipiul Buzău prea puțini cetățeni s-au prezentat la urne, iar referendumul nu a fost validat.