Singurătatea, distanța mare față de copiii plecați peste mări și țări, bătrânețea, sunt poveri care devin extrem de apăsătoare în perioada dinaintea sărbătorilor de iarnă.
Pentru mulți dintre vârstnicii noștri, Crăciunul este doar un prilej de a-și aminti, cu lacrimi în ochi, clipele frumoase trăite odinioară alături de familie. În căminele de bătrâni, se simte cel mai puternic tristețea acestor oameni.
Domnul Petre Grigorescu a fost inginer zootehnist și a lucrat mulți ani într-o fermă din Ialomița. L-am găsit în căminul de bătrâni din comuna buzoiană Berca, înființat de peste un deceniu de preotul Daniel Necula.
De câteva luni, familia sa este compusă din peste o sută de vârstnici cazați aici și din angajații complexului. Bătrânul ne povestește, cu lacrimi în ochi, cât de frumoase erau sărbătorile cu rudele și colegii de serviciu.
Suspinele acestui bărbat sunt expresia cea mai clară a sentimentelor care îi încearcă pe vârstnici în această perioadă a anului, atunci când își amintesc clipele frumoase petrecute cu cei dragi în jurul pomului de Crăciun.
Doamnele Ileana și Ana sunt colege de cameră. Au ajuns în căminul din Berca după ce au petrecut mulți ani grei de singurătate. Bătrâna Ileana este văduvă de peste un deceniu și mărturisește că se abține cu greu să plângă atunci când o cuprinde nostalgia.
„Era frumos când eram tânără. Omul meu a fost primar, aveam de toate, eram bine, tăiam porc de Crăciun. Acum a rămas apartamentul la Râmnicu Sărat încuiat, că nu are cine să intre în el”, spune doamna Ileana.
Doamna Ana are 91 de ani și este printre primii siosiți în acest complex social din județul Buzău. A plecat de la nepoții ei din București după ce s-a convins că singurătatea poate fi periculoasă. Chiar înainte de un Crăciun, a alunecat pe gheață și s-a lovit de un troleibuz aflat în stație.
„Am rămas cu mâna ruptă și atunci am început să mă gândesc, uite ce zăpăezi sunt, ce o să mă fac e singură. Eram îngrijită de nepoți dar eu voiam să nu-i dernajez cu problemele mele și așa am decis să ajung la cămin”, mărturisește doamna Ana Popovici.
Înainte de sărbători, toate camerele căminului au fost decorate cu beteală și brăduți, pentru ca bătrânii să aibă o părticică din atmosfera de acasă. Și la bucătărie se fac eforturi pentru ca bătrânii să nu simtă lipsa familiei în această perioadă.
„Încercăm ca în această perioadă de Crăciun și Anul Nou să le oferim daruri, bucurii, concerte, vizite, meniurile tradiționale pe care toți le punem pe masă acasă. Le-am împodobit brăduți, le oferim un mediu cald”, declară preotul Daniel Necula, administratorul căminului din Berca.
Căminul de bătrâni este administrat de Asociaţia Ortodoxă Filantropia, o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit, înfiinţată în anul 2004.