Cum a devenit Direcția de Sănătate Publică Buzău focar de COVID-19

163

O situație specială se înregistrează la vârful Direcției de Sănătate Publică Buzău, unde atât directorul instituției, Cristina Ungureanu, cât și medicul șef epidemiolog, dr. Carmen Scântei, au fost testate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2.

Cele două au fost internate la Spitalul Județean de Urgență Buzău, iar starea lor de sănătate este bună.

Atât Cristina Ungureanu, cât și dr. Carmen Scântei vor lucra în continuare cu toate resursele disponibile și pe perioada de internare în spital.

Grav este că deși au existat persoane infectate cu noul coronavirus, care au vizitat sediul DSP Buzău, conducerea a susținut în permanență că nu există niciun pericol ca noul coronavirus să fie transmis în cadrul instituției.

Este de notorietate cazul inspectorului de la Curtea de Conturi , venit în control la DSP, care ulterior a fost depistat cu coronavirus.

Deși pericolul de transmitere în cadrul instituției era foarte ridicat, medicul Carmen Scântei nu s-a sfiit ca după trei zile să cheme toți medicii de familie din Buzău, să completeze formularele pentru cotele de vaccinuri, spre disperarea celor care știau la ce risc sunt expuși.

De altfel mulțî dintre medicii de familie au refuzat să completeze formularul în incinta DSP Buzău, motivând că este singura instituție din țară care refuză să primească formularul on-line și să trimită serul prin curierat. Și bine au făcut pentru că s-a dovedit că medicii de familie riscau să primească pe lângă vaccinuri și temutul Covid-19, chiar din partea conducerii” Nu există niciun pericol, sunt doar răutăți lansate de către oameni cu care avem neînțelegeri de ani de zile” declara zilele trecute Carmen Scântei, după ce mai mulți a medici de familie o acuzau de amatorism cras, practicat la nivelul instituției.

Nu vrem să ne gândim ce s-ar fi întâmplat dacă medicii de familie ar fi cedat insistențelor venite din partea conducerii DSP, de a trece morțiș pragul instituției, care colcăia de coronavirus.

Din respect pentru buzoieni, conducerea DSP le-ar fi făcut și pacienților de pe listele medicilor de familie, un cadou otrăvit, trimițându-i direct pe un pat de spital.

De altfel modul prin care DSP Buzău a gestionat criza această pandemie, se vede și prin numărul extrem de mare de cazuri raportate în ultima lună la Buzău.

„Acest episod este încă o dovadă a seriozității cu care trebuie tratată această boală, fără a ignora recomandările date zilnic de specialiștii din sănătate. Totodată, vedem clar că pericolul infectării cu noul Coronavirus nu a trecut și că acesta îi afectează pe toți, indiferent de funcție sau de poziția socială”, se arată într-un comunicat al Prefecturii.

Ironic am putea spune, căci chiar cei îndrituiți să ne dea sfaturi au uitat să respecte cele mai elementare norme

sanitare.