Dăunător periculos sosit în țară cu TIR-urile de flori din Olanda

Un dăunător minuscul și extrem de periculos pentru legume a ajuns să se răspândească în mai toate grădinile și solariile românilor.

Tripsul Californian este o insectă abia vizibilă cu ochiul liber care mănâncă frunzele legumelor și transportă boli de la o cultură la alta.

Cel mai probabil a fost adus în ultimii ani odată cu importul masiv și necontrolat de flori din Olanda, cred cercetătorii buzoieni. Tripsul Californian este o insectă minusculă care devorează frunzele plantelor.

Astfel de dăunători apar mai ales în culturile de legume din sere și solarii, dar și la cele din câmp deschis, atunci când sunt ani secetoși, cu temperaturi caniculare.

Cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, spune că Tripsul Californian a fost importat după anii `90, odată cu florile aduse din Occident. Vestea proastă este că această insectă este extrem de rezistentă la orice tratament chimic.

Acest dăunător se deplasează rapid de la o plantă la alta, ceea ce face aproape imposibilă izolarea lui. Se hrănește cu substanța celulară a frunzei, grăbind veștejirea plantei și ulterior compromiterea calității fructului.

Horticultorii au semnale că Tripsul Californian afectează multe culturi din țară, mulți legumicultori descriind fără să știe simptome asemănătoare plantelor devorate de acestă insectă.