Consiliului Județean Buzău anunță că unitatea va deveni funcțională până la sfârșitul anului. Pentru a o face functională, spun autoritățile, este mare nevoie de personal calificat.
Sediul Serviciului Public Județean Salvamont Buzău va fi amenajat în orașul Pătârlagele, într-un spațiu pus la dispoziție de autoritățile locale. În bugetul pe anul 2023 al Consiliului Județean Buzău, este prevăzută suma de 700.000 de lei, pentru a acoperi, parțial, funcționarea Serviciului Public Județean Salvamont.
În primă fază, pe lângă partea administrativă a Serviciului Județean Salvamont Buzău, structura operativă va avea șase salvatori montani, toți cu atestat profesional. Echipa de salvatori va fi dotată cu instrumentar medical, medicamente, materiale sanitare și materiale pentru intervenție, mijloace de salvare și transport al bolnavilor și turiștilor accidentați în zona montană.
Conducerea Consiliului Județean Buzău anunță că Serviciul Salvamont ar putea deveni funcțional până la sfârșitul anului, însă trage un semnal de alarmă. Până la acea data, este mare nevoie de personal calificat, iar Buzăul nu dispune încă de profesioniști în acest domeniu.
Cei care aspiră la profesia de salvator montan trebuie să știe că nu este deloc o misiune deloc ușoară obținerea atestatului de liberă practică. Cei interesați de o asemenea slujbă trebuie să parcurgă mai multe etape de pregătire, care se realizează doar în centrele salvamont acreditate ca furnizori de formare profesională.
Obligatorii sunt cursurile de alpinism și schi, dar cel pentru acordarea prim-ajutor medical. Durata unui stagiu este de cel puţin 160 de ore.
Salvamontiștii buzoieni vor avea ca misiune de bază căutarea turiștilor rătăciți sau a unor persoane dispărute în zonele de munte ale județului, precum și acordarea de sprijin pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată sau în cazul unor calamități naturale. Pe lângă toate acestea, salvatorii vor avea și misiunea de refacere și întreținere a infrastructurii turistice montane.