Pâinea coaptă în cuptor pe lemne câștigă teren în fața franzelei din aluat congelat

Brutăriile tradiționale își recâștigă clienții, furați pentru o perioadă de marile magazine care vând pâine caldă din aluat congelat. Franzela sau lipia coaptă pe vatră, împrumută un ușor iz de arsură și exact pentru această aromă este din ce în ce mai căutată. Pâinea coaptă în mod tradițional este crocantă, gustoasă și proaspătă, din aluat frământat în aceeași zi, ne asigură patronul singurei brutării tradiționale din Buzău care deține cuptor pe lemne.

”Avem de la la lipii și franzela normală, până la pâine cu măsline, cu semințe, de secară. Avem pâine cu maia, pâine cu cartofi, foarte multe sortimente de pâine tradițională, fără aditivi”, spune Roxana Voicilă, angajat al brutpriei pe vatră cu lemne din Buzău.

Toate aceste produse sunt coapte pe vatră cu lemne, fără amelioratori, după rețete tradiționale. Cuptoarele, de asemenea tradiționale, sunt din cărămidă și vatră de argilă. Produsele ajung calde în mâinile clienților.

Din ce în ce mai mulți clienți trec pragul brutăriei pe lemne din centrul Buzăului, semn că oamenii au început să facă diferența între produsele industriale de panificație, din aluat congelat, și cele preparate în mod tradițional.

”Pâinea coaptă la cuptor cu lemne se cunoaște după coajă, culoare, consistență. Atunci când o rupi se vede miezul dens, poros. Cuptorul pe lemne dă și un gust deosebit față de celelalte cuptoare, pe gaz sau electrice”, spune Ionuț, brutar.

Angajații brutăriei pe lemne din centrul Buzăului muncesc la foc continuu, pentru că cererea produselor este foarte mare. Ionuț prepară aluatul de trei ori pe zi iar proporția ingredientelor folosite în malaxor este unul dintre secretele care dau un gust și consistență deosebite produselor sale.

După dospire, aluatul ia forma franzelei, a pâinii rotunde sau la tavă, după care ajunge în cuptorul cu lemne, unicul din Buzău.

”Din ce în ce mai mulți clienți aleg pâinea la vatră și observăm acest lucru de la o zi la alta. Când aleg să ne treacă pragul, știu că vor pâine mai tot timpul caldă și să simtă gustul de pâine autentică”, spune Marius Florea, proprietarul brutăriei.

Pâinea produsă în brutăria pe lemne din Buzău se vinde în aceleași variante de gramaj și la prețuri asemănătoare cu franzelele din orice alt magazin de panificație. Pentru că are cerere din ce în ce mai mare, patronul brutăriei tradiționale se va extinde în mai multe cartiere din oraș și a dat deja anunț de angajare.