Ploile din ultimele 2 săptămâni au salvat agricultura Bărăganului. Fermierii din Padina au șanse să obțină producții bune

Agricultorii din Padina,Pogoanele, sau Smeeni au șanse să obțină producții bune în aceast an agricol, în urma ploilor abundente din ultimele 2 săptămâni. În urmă cu o luna situația nu era tocmai roză, specialiștii estimând o producție în scădere la cereale. La grâu, producția va scădea cu cel puțin 30 la sută,însă prețulmai mare la cereale va compensa pierderile.

Fermierii anunță producții bune la culturile de grâu, de până la 7 tone la hectar. Culturile de floarea soarelui, rapiță sau porumb au fost salvate de ploile din ultimele zile iar producția de pepeni, se anunță la fel de bună.

Până în această primăvară fenomenul de secetă pedologică era accentuat în zona Bărăganului buzoian, deficitul din sol fiind de peste 80% Așa se face că 2020 a fost un an prost pentru producţia de cereale, de porumb sau de floarea soarelui din cauza acestei calamități.

Recoltele relative bune prognozate pentru anul 2022, pentru Bărăgan, se datorează  ploilor din ultimele 2 săptămâni, care au crescut randamentul la hectar. Nu fac excepție nici  fermele agricole din comuna Padina care au fost binecuvântate cu ploi din belșug, care au ostoit pamântul însetat, după seceta din ultimele luni.

Ar fi necesar spun horticultorii să plouă în continuare, să nu fie arșiță prea mare iar fenomenele extreme ca grindina și vijeliile puternice să ocolească ogoarele din această zonă a Bărăganului, pentru ca fermierii să nu aibă emoții până nu își vor vedea hambarele pline.

Bărăganul buzoian, cunoscut pentru deficitul de apă din sol, se află printre zonele grav afectate de seceta din acest an.

Încă de februarie sătenii care au tranzitat prin zona Pogoanele-Padina au semnalat furtuni de praf, devenite din ce în ce mai frecvente în urma fenomenului eroziune a solului și de deșertificare a zonei.