Pompierii buzoieni, solicitați joi seara să stingă cinci incendii de vegetație uscată

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău a fost solicitat să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată, mărăciniș și lăstăriș produs pe raza localității Vadu Sorești, comuna Zărnești.

La faţa locului au fost concentrate forţe din cadrul Detaşamentului de Pompieri Buzău, peste 40 de pompieri cu 5 autospeciale, inclusiv ATV şi şenilată UTV Argo, în sprijinul nostru acţionând şi personal din Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al localităţii Zărnești.

În momentul sosirii la locul intervenţiei, incendiul se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 400 ha vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș, frontul de flacără fiind de circa 10 km.

În continuare s-a realizat un dispozitiv perimetral de intervenţie, în zonă fiind deplasată, pentru conducerea şi coordonarea intervenţiei, Grupa Operativă a inspectoratului.

Acțiunile de intervenție sunt îngreunate de vântul puternic, precum şi de cantitatea mare de materiale combustibile din zona de ardere care favorizează dezvoltarea rapidă şi propagarea incendiului.

Totodată, intervenţia este una dificilă şi din cauza zonei greu accesibile şi terenului accidentat.

În acest moment, pe lângă acțiunile desfășurate în localitatea Zărnești, pompierii buzoieni acționează pentru localizarea și stingerea unor incendii de vegetație uscată în alte patru locații din zona de competență a inspectoratului.

Solicităm cetăţenilor să dea dovadă de responsabilitate, să anunţe de îndată la numărul unic de urgenţă 112 orice început de incendiu şi să acorde sprijin autorităţiilor locale şi pompierilor în stingerea incendiilor de vegetaţie uscată sau la fondul forestier.