În ultimii ani, Râul Buzău, în zona Nehoiu, a devenit un loc ideal pentru pasionaţii raftingului, sport nautic extrem. Motivul este simplu: în aval de barajul de la Siriu apa curge mai repede, fiind pompată din turbine. Oferă astfel cele mai tari senzaţii pentru pasionaţii acestui sport.
Râul Buzau oferă obstacole de nivel 2-3, sectoare rapide prin îngustarea albiei urmate de zone de recuperare largi. Acesta este motivul pentru care, mai ales în weekend, zeci de pasionaţi de rafting vin din toate colţurile ţării dar şi din străinătate pentru a se aventura pe râul Buzău.
„Oferim cel mai lung și provocator traseu de rafting pe râul Buzău și, din câte știm noi, cel mai lung traseu din România. Sunt 14 kilometri de aventură. (…) Avem o echipă internațională de ghizi profesioniști de rafting, din Franța, Costa Rica, Chile, Argentina, Ecuador, Mexic și România, toți cu atestări internaționale și experiență bogată în rafting”, este anunțul uneia dintre asociațiile care organizează curse cu barca pneumatică, la Nehoiu.
Râul Buzau oferă obstacole de nivel 2-3, sectoare rapide prin îngustarea albiei urmate de zone de recuperare largi. Acesta este motivul pentru care, mai ales în weekend, pasionaţi de rafting vin din toate colţurile ţării dar şi din străinătate pentru a se aventura pe râul Buzău.
Cursa cu barca pneumatică începe după hidrocentrala de la Nehoiu şi se încheie la Valea Lupului. Râul Buzău are sectoare rapide prin îngustarea albiei urmate de zone de recuperare largi. Primele obstacole apar în prima sută de metri parcursă pe apele repezi.
Pragurile, bolovanii din apă şi chiar crengile de pe mal îi pun la grea încercare pe practicanţii sportului nautic. Ies din toate încurcăturile prin coordonare între vâslaşi şi ghidul care în partea din faţă a bărcii. Traseul poate oferi senzaţii de neuitat.
Toboganul şi maşina de spălat sunt cu adevărat impresionante. Sunt punctele în care nu numai emoţiile cresc, ci şi gradul de risc. Temerarii trebuie să asculte comenzile date de ghizi şi să respecte normele de protecţie.
Echipamentul obligatoriu pentru o tură de rafting, care este pus la dispoziţie de organizatori, trebuie să conţină ghete care protejează de lovituri, de pietre, cioburi, costumul de neopren, vesta, casca ce protejează de lovituri, când ambarcațiunea trece pe sub crengile copacilor de pe mal.
Amatorii de senzaţii tari pot înnopta la Vadu Oii, în cel mai mare parc de corturi din Munţii Buzăului, amenajate în stil glamping. Ideea înfiinţării complexului le-a venit unor tineri din Bucureşti, care au venit în zonă ca ghizi de rafting dar au ales să investească aici.