Solarul este benefic pentru gradina !

Cei care au de gand sa cultive legume si fructe in cantitati mari insa vor sa aiba  culturile ferite de vremea rea, pot apela la structuri precum solar hobby regal fermierul 4×12 care, promit o crestere constanta, sanatoasa si sigura a legumelor!

Cultivarea rosiilor intr-o sera este o modalitate excelenta de a prelungi sezonul, fie din cauza unui sezon de crestere scurt , fie pentru ca doriti sa obtineti o a doua recolta. In unele regiuni, perioada pentru cultivarea rosiilor este scurta si oamenii tanjesc dupa rosii coapte din propria lor recolta.

Cultivarea rosiilor intr-o sera sau un tunel inalt poate prelungi sezonul de recoltare cu cateva luni pana la sfarsitul toamnei, dar acesta nu este singurul beneficiu. De asemenea, ii protejeaza de ploaie, ceea ce poate facilita bolile fungice.

Cultivatorii comerciali de tomate intr-o sera fac eforturi mari pentru a-si gestiona recolta. Majoritatea folosesc hidroponia pentru a cultiva rosii,  desi unele sunt cultivate in mod traditional in sol. Majoritatea sunt gestionate organic, fara a utiliza pesticide sau ingrasaminte sintetice. De asemenea, pentru ca plantele sunt cultivate in interior, au nevoie de ajutor la polenizare. Unii cultivatori aduc bondari, in timp ce altii misca plantele manual pentru a muta polenul catre alti receptori. Cultivatorii de acasa pot incerca si ei sa imite aceste conditii, dar este nevoie de putina investitie si de un angajament serios, dar un sezon mai lung de cultivat rosii face ca totul sa merite!

In primul rand, pentru a produce fructe, temperatura din solar ar trebui sa fie de 5-18 C noaptea si 21-27 C ziua. Acest lucru poate necesita racirea interiorului in timpul zilei sau incalzirea pe timp de noapte, in functie de zona in care locuim.

Circulatia aerului este de asemenea importanta si este asigurata de ventilatoare de evacuare precum si de distantarea adecvata a plantelor. Circulatia ajuta la mentinerea unui nivel constant de umiditate si reduce incidenta bolilor. Pentru a obtine numarul maxim de rosii si pentru a extinde cu adevarat sezonul de vegetatie, planificati sa plantati pe doua culturi. Asta inseamna ca o recolta de toamna este insamantata la inceputul lunii iulie sau pana la inceputul lunii iunie, iar o recolta de primavara este insamantata in decembrie pana la mijlocul lunii ianuarie. De obicei, exista aproximativ  91 cm spatiu de lucru intre perechile de randuri de rosii care sunt distantate la  71-76 cm una de cealalta. Transplantele ar trebui sa fie plantate in sol umed, astfel incat tulpina sa fie acoperita cu 1,3 cm sau putin peste linia anterioara a solului. Inainte ca plantele sa aiba o inaltime de 30 cm, trebuie sa instalati un fel de sistem de spalier. De obicei, asta implica o sfoara de plastic legata de la planta de un suport de sarma de grosime mare suspendat deasupra randului.

Cultivatorii comerciali de tomate pot folosi scuturatoare electrice, periute de dinti electrice si dispozitive de ceata, lovind firele de sustinere sau alte scuturi automate pentru a distribui polenul. In functie de cate rosii intentionati sa cresteti, polenizarea manuala cu un simplu transfer de polen cu o perie foarte usoara sau un tampon de bumbac va fi suficienta. Poate fi oarecum consumator de timp, dar fara transferul polenului, nu vor exista fructe. Polenizam o data la doua zile. Pe masura ce se produc fructele, rariti pana la 4-5 fructe per planta cand sunt mici. Indepartati frunzele inferioare pentru a facilita circulatia aerului si pentru a reduce incidenta bolilor. Asigurati-va ca oferiti plantelor multa apa. Incepeti fie prin pulverizari saptamanale, fie controale in momentul in care plantele se afla in sera pentru a obtine un avans asupra potentialelor probleme. Si, in sfarsit, pastrati inregistrari meticuloase cu datele complete, numele soiurilor, precum si orice alte consideratii speciale.

In functie de tipul de culturi pe care doriti sa le cresteti si de spatiul pe care il aveti disponibil, exista destul de multe optiuni atunci cand vine vorba de selectarea unui solar de gradina.

Solariile cu cadru rece se bazeaza pe caldura naturala de la soare pentru a crea un microclimat pentru plantele voastre, mult mai cald decat afara. Sunt utile pentru a va extinde sezoanele de crestere, mai ales in saptamanile de tranzitie de la un sezon la altul, cand vremea poate fi imprevizibila.

Solariile  pot varia de la sere mini compacte care pot incapea cu usurinta pe un balcon pana la sere de gradina usor de asamblat si dezasamblat, care ofera suficient spatiu pentru a creste dupa cum doriti, fara a va limita la un singur loc.

Solariile cu pat inaltat sunt perfecte daca spatiul  este limitat sau daca nu aveti nevoie de mult spatiu de crestere. Aceste sere mici si portabile sunt o modalitate excelenta de a va incepe gradina. Asigurati-va ca alegeti o sera speciala pentru un control mai bun al temperaturii.

Husele din material translucid sunt excelente pentru difuzarea uniforma a luminii, blocand razele UVA si UVB si protejand plantele de ardere, cu beneficiile suplimentare ca plantele vor avea nevoie de mai putina apa. Husele cu trei straturi asigura impermeabilizare si protectie UV.

Unul dintre cele mai mari beneficii ale unei sere este ca nu mai sunteti restrictionat  ce sa cresteti si cand. O sera de gradina va poate extinde in mod eficient anotimpurile de crestere pentru a va adapta dorintei de a planta aproape orice.

Solariile de gradina creeaza un climat cald pe tot parcursul anului pentru plantele cu vreme calda care prospera indiferent de temperatura de afara. De asemenea, va adapostesc plantele de alte conditii meteorologice, cum ar fi vantul sau prea multa ploaie. Pe de alta parte, o sera cu cadru rece este utila pentru cultivarea plantelor care au nevoie de un climat mai rece in orice moment al anului.