Trei familii cu doi copii au rămas pe drumuri în plină iarnă, în urma unui incendiu devastator

Un incendiu provocat de un horn defect a lăsat pe drumuri trei familii, cu doi copii, aflate în gospodării vecine. S-a întâmplat joi, în Mărăcineni, județul Buzău. Sinistrații cer ajutor semenilor.

Două case au fost cuprinse de flăcări, de la coșul defect al uneia dintre ele. Alarma de incendiu a fost dată la 12.05, în urma unor apeluri la 112. Focul a izbucnit la o gospodărie în care locuiește un cuplu de tineri, împreună cu un copil nou-născut.

Tatăl era plecat la serviciu, iar mama era acasă cu bebelușul când au izbucnit flăcările. Până să sară vecinii și până să ajungă pompierii, flăcări uriașe se ridicau din acoperiș. Toată agoniseala lor a dispărut în câteva minute și nu au reușit să salveze mare lucru.

Tinerii abia renovaseră casa. Nu au resurse financiare pentru a o reconstrui iar acum au rămas sub cerul liber. Nu știu încotro să se îndrepte și ar avea mare nevoie de sprijinul nostru. Cei care pot contribui cu bani, materiale de construcții sau mobilier, dar și cu haine, scutece și alimente pentru bebeluș o pot face prin intermediul Adrianei Burlacu (0765.034.016).

În cea de-a doua casă, la care s-au extins flăcările, locuiesc două familii, soț și soție de 55 și 52 de ani, fiul fiul, nora și copilul lor de nici 4 ani. În momentul izbucnirii incendiului, băiatul era la grădiniță iar membrii familiei din casă au reușit să se salveze la timp.

Până la sosirea pompierilor, vecinii au încercat să potolească văpaia cu apă adusă cu gălețile din locuințele din apropiere. Cei cinci locatari ai celei de-a doua gospodării distruse de incendiu au rămas fără un acoperiș deasupra capului în plină iarnă și efectiv nu au unde să se mute. Cei care pot oferi o mână de ajutor sau pot contribui cu materiale de construcții, haine sau obiecte de mobilier pot obține informații de la Alina Tudose (0784.303.676).

„La trei ore de la anuntare, pompierii au lichidat complet flăcările, eliminând orice pericol de propagare al incendiului. La finalul intervenției, a fost stabilit că, cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza coșului de fum deteriorat al uneia dintre clădiri”, transmite ISU Buzău.

Pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente, pompierii le recomandă cetăţenilor să acorde atenţie respectării măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor. În cazul proprietarilor de locuințe cu sobe și coșuri de fum, este obligatoriu să verificați şi reparați, dacă este cazul, coşurile de fum, dar numai prin apelarea la o persoană specializată.

Curăţaţi periodic coşurile de fum, întrucât funinginea rezultată prin arderea materialului lemnos şi depusă in interiorul coşurilor de fum, pe fondul supraîncălzirii sobelor, se poate aprinde si provoca incendii, fie prin efect termic fie din cauza scânteilor ajunse in contact cu materialele combustibile din construcţia locuinţei.

Pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu lemne a sobei se va monta o tablă metalică, astfel încât jarul căzut accidental din sobă să nu intre în contact cu materialele combustibile și astfel să provoace un incendiu. În sobă nu se vor introduce lemne mai lungi decât focarul, iar portița de acces nu se va lăsa deschisă.