Un celebru MasterChef le oferă buzoienilor rețeta de Paște preferată de ciprioți

Suntem în perioada Paştelui iar tradiţia spune că acum se mănâncă preparate din carne de miel, ciorba, friptura şi drobul fiind preparatele pe care le găsim în mai toate bucătăriile românilor. Pentru a sparge oarecum monotonia culinară, un experimentat bucătar buzoian ne propune o altfel de reţetă, una exotică, din zona mediteraneană.


Suntem în perioada Paştelui iar tradiţia spune că acum se mănâncă preparate din carne de miel, ciorba, friptura şi drobul fiind preparatele pe care le găsim în mai toate bucătăriile românilor. Pentru a sparge oarecum monotonia culinară, un experimentat bucătar buzoian ne propune o altfel de reţetă, una exotică, din zona mediteraneană.

Numele preparatului este Kleftiko (cleftico) şi are la bază o reţetă tradiţională pe care o gătesc de Paşte toate femeile din Cipru. Preparatul se servește împreună cu felii de brânză Halloumi la grill.”Este vorba despre oaie la cuptor cu sos de mentă, halloumi și alte mirodenii. O să avem nevoie de 2 kilograme de carne de oaie, cu os, de preferat congelată, pentru a se frăgezi mai bine, oregano, sos de mentă pe care îl găsim în comerț, ceapă cartofi și roșii.  De asemenea avem nevoie de 6 cepe, 6 cartofi și 6 roșii, toate potrivite. Bucățile de carne trebuie să aibă aproximativ 400 de grame fiecare. Le ungem cu sos de mentă după care presărăm oregano uscat din belşug, sare şi piper măcinat proaspăt. Carnea de oaie o să o dăm cu mentă. Aceasta nu va fi mentolată, deoarece sosul are și baze acide care ajută la frăgezire. Apoi punem oregano pe fiecrae bucată și presărăm din belșug . Ca vegetalele să dea puțină aromă, presărăm oregano. Ciprioții mănâncă foarte mult oregano dar și multă lămâie. Punem bucăţile de carne într-o tavă adâncă, alături de șase roşii sănătoase , peste care punem cinci, șase cepe mari, și ele tăiate în două. În tavă se pun apoi cartofii, după ce au fost spălați bine. Cartofii ar trebui să fie noi, pe care îi spălăm sub jet de apă cu ajutorul unui burete, după care se taie în două dacă sunt mari .Cartofii îi tăiem în două, mai dăm jos părțile care nu sunt bune, venim mai departe și adăugăm cartofii, deasupra cărnii, uniform. Urmează ceapa, spălată. Ceapa niciodată nu va fi folosită de codiță și mustață. O spălăm și o punem printre ingredientele din tavă. Tava trebuie acoperită foarte bine cu folie de aluminiu, iar cel mai indicat ar fi să punem două straturi, pentru a fi siguri ca va fi inchisă etanş. Vom avea două etape de g[tire. La început, tava va fi introdusă în cuptorul setat în prealabil pe foc mic. În prima parte avem nevoie cam de 140 grade Celsius şi avem de aşteptat între patru şi cinci ore, în funcţie de cuptorul fiecăruia. Între timp, preparăm brânza halloumi la grill. Halloumi este o brânză produsă în Cipru, din lapte de capră, pe care o punem pe grătar. Avem un truc, încingem bine tigaia grill, apoi dăm focul la mic și lăsăm până se face o crustă. Punem oregano și puțină mentă peste brânză. În a doua parte, cu zece minute înainte de terminarea procesului de coacere, vom verifica preparatul dacă este gata, adică să aibă frăgezimea corespunzătoare,  apoi înlăturăm folia de aluminiu, dăm cuptorul la temperatura maximă şi punem tava încă o dată la cuptor, pentru a-i da aspectul rumen, unde o ţinem aproximativ zece minute. Carnea va fi atât de fragedă, încât va cădea de pe os. ” ne îndrumă Master Chef-ul Cristi Ice din Buzău.