Un nou ansamblu de trovanți, identificat recent în „Ținutul Buzăului”

Iubitorii de drumeții în natură au noi obiective de luat în calcul pentru viitoarele excursii în Munții Buzăului. Este vorba despre un ansamblu de trovanți recent identificat de specialiștii Geoparcului „Ținutul Buzăului”.

Geoparcul UNESCO „Ținutul Buzăului” a fost creat în vederea conservării, promovării și valorificării elementelor naturale deosebite din zonă, a valorilor de patrimoniu cultural și istoric și pentru susținerea dezvoltării sociale și economice a comunelor pe principiul dezvoltării durabile.

Turismul este unul dintre pilonii de susținere ai proiectului, iar identificarea de noi trasee și obiective este una dintre activitățile curente ale coordonatorilor. Sarcina revine unui grup de exploratori străbat Ținutul în lung și-n lat, fotografiază, documentează și promovează frumusețile zonei.

Așa a fost descoperită, de curând, o aglomerare de trovanți, formațiuni sferice, din gresie, create în straturi de nisipuri, legate între ele printr-un ciment carbonatic, și care seamană cu stalactitele și stalagmitele din peșteri. Se află în comuna Odăile.

„În perindările noastre prin Ţinut, am identificat un nou geosit cu trovanţi, pe care l-am denumit «Ciupercile de la Odăile». În partea nord-estică a comunei Odăile veţi putea admira, străbătând o pădure de conifere, trovanţii fixaţi în nisipul sarmatic, cu forme variate, cele mai multe dintre ele având aspect de ciuperci”, este mesajul postat de coordonatorii geoparcului buzoian pe pagina de Facebook.

Aceștia au postat câteva fotografii cu formațiunea de trovanți și informația că, în scurt timp, fenomenul natural identificat de ei va fi inclus într-un circuit turistic, alături de alte obiective.

„Pregătim un nou traseu pentru tine! (…) Pe traseul circular veţi putea admira de asemenea panorama din punctul de belvedere, drumul presărat cu trovanţi, precum şi biserica «Capul Satului» de la începutul secolului XVIII, obiective ce vor deveni o nouă destinaţie turistică plină de farmec şi pitoresc”, se arată în mesajul postat de reprezentanții Geoparcului „Ținutul Buzăului.

Cei mai cunoscuți trovanți din județul Buzău sunt cei din Bozioru, cunoscuți și ca „Babele de la Ulmet”. Pietre, cu forme dintre cele mai ciudate, ajung să măsoare câţiva metri înălţime. Grupul de stânci care seamănă cu nişte farfurii zburătoare se află pe raza satului Ulmet, comuna Bozioru, aflată la 44 de kilometri distanţă de municipiul Buzău.