O nouă ciudățenie se petrece în această iarnă atipică, pe o baltă din comuna Vadu Pașii: un stol de lebede a poposit pe lac și nu a mai plecat spre țările calde. Păsaŕile din acest habitat ajung să fie admirate chiar și pe lacurile din municipiului Buzău.
Oamenii de ştiinţă au concluzionat de câțiva ani că în țara noastră avem de-a face cu fenomene vizibile ale încălzirii globale.
Păsările acvatice au găsit hrană și temperaturi ridicate în apa acumulată într-un lac de pe prundul râului Buzău, la marginea localității Vadu Pașii.
În zonă se spune că venirea lebedelor este simbol al sosirii primăverii, însă niciodată aceste semne nu au apărut la sfârșitul lunii ianuarie.
Pentru localnici, prezenţa lebedelor pe balta din comuna lor e un semn că primăvara se apropie cu paşi repezi, însă pentru specialiști este dovada evidentă că ecosistemele au suferit schimbări dramatice în ultimii ani.
În această perioadă, frumoasele păsări acvatice își părăsesc habitatul de la Vadu Pașii și deseori ajung pe lacurile din parcurile municipiului Buzău spre încântarea celor ieșiți la promenadă.
Câțiva buzoieni și-au format un obicei de a merge zilnic cu copiii în Parcul Marghiloman pentru a admira lebedele care s-au refugiat aici. Şi nu vin cu mâna goală.
Lebedele ar fi trebuit să migreze încă din toamnă spre sudul continentului, însă rămân pe lacurile din zonă.” Probabil că s-a îmblânzit clima, pentru că nu cred că rezistau dacă erau iernile ca înainte”, spune un localnic.
Specialiștii spun că lebedele din parcurile Buzăului provin din colonia care și-a fixat habitatul pe balta de la marginea comunei Vadu Pașii.
Pe vremuri, lacul din apropierea Buzăului era doar loc de popas pentru păsările migratoare.
Potrivit unor măsurători realizate pe durata a o sută de ani, media temperaturii la Buzău a crescut cu 0,8 grade Celsius într-un secol.