Un urs brun din Tisău, eutanasiat după o cumplită suferință provocată de braconieri

Un urs brun de aproximativ 130 de kilograme a fost descoperit captiv într-un laț din șufă metalică, improvizat într-o pădure din comuna buzoiană Tisău. Animalul agoniza și, pentru că avea răni grave, a fost eutanasiat. Garda de Mediu Buzău a sesizat Parchetul județean, pentru a-i găsi și pedepsi pe autori.

Zilele trecute, comisarii Gărzii de Mediu, inspectorii de la Agenția pentru Protecția Mediului, un echipaj de jandarmi și câțica medicii veterinari au fost chemați să intervină inițial pentru salvarea unui urs brun prins într-o capcană.

Ursul era imobilizat într-un laț din șufă metalică, fixat între copacii din pădure, în fondul de vânătoare AVPS Călifaru Alb, comuna Tisău.

Pentru a-l putea examina, a fost necesară tranchilizarea animalului. Medicul veterinar a constatat ulterior că ursul prezintă leziuni la nivelul craniului și tăieturi adânci la nivelul membrelor, leziuni care sunt incompatibile cu viața.

Acesta a fost motivul pentru care s-a luat decizia ca ursul rănit să fie eutanasiat conform prevederilor legale.

Vineri dimineață, Comisariatul Județean Buzău al Gărzii Naționale de Mediu a înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău plângere penală sub aspectele combaterii infracțiunii de capturare/vătămare/ucidere a exemplarului de urs brun, specie de animal sălbatic protejat.