Varza de Buzău, preferata gospodinelor

Varza de Buzău este preferata gospodinelor deoarece se pretează foarte bine la murat.

Zemoasă, dulce, fără fibră lemnoasă, varza cultivată de grădinarii buzoieni provine dintr-un soi vechi, adus cu mulți ani în urmă de legumicultorii bulgari.

”Varza de Buzău este cea mai bună pentru murat. Se vede că are frunza foarte subţire, are multe frunze foarte moi. Această varză merge foarte bine mai ales la sarmale, pentru că e dulce și fragedă”, spune Ion Mihai, legumicultor din Buzău.

Ionel Cristea  este unul dintre zecile de legumicultori din Buzău care vând pe marginea șoselei de centură varză adusă direct din grădină.

Lipsa forței de muncă i-a dat peste cap planurile de a scăpa repede de marfă, prin livrarea în depozite sau la piață.

La standurile cu legume pe care grădinarii le-au improvizat pe șoseaua care leagă Bucureștiul de Moldova se găsește în această perioadă, din abundență, și gustoasa ceapă de Buzău.

”Varza de Buzău este produsul nostru tradiţional, cunoscută în toată țara  şi foarte căutată. Clienţii sunt încântaţi pentru că iau de la producător direct, noi având preţuri mai accesibile”, declară Ionel Cristea, legumicultor din Buzău.

Legumicultorii din jurul Buzăului sunt cunoscuţi ca fiind cei mai mari producători de varză de Buzău.

Varza de Buzău se vinde cu prețuri între 1.20 și 1.50 lei kilogramul. Producătorii spun că prețurile sunt negociabile, în funcție de cantitatea cumpărată.