Gospodarii care au în plan să-și facă provizii de iarnă ar trebui să cumpere mai repede varza pentru murat, chiar dacă e încă scumpă, de minimum doi lei kilogramul. Producția e mai mică decât în alți ani, de vină fiind seceta și căldurile extreme, care au favorizat atacurile dăunătorilor.
Legumicultorii de lângă Buzău se grăbesc să recolteze varza și o vând comercianților direct de pe câmp, de frică să nu vină vreo ploaie puternică, urmată de temperaturi nefirești, care ar distruge totul în câteva ore.
Varza de Buzău, este cea mai potrivită pentru pus la murat, deoarece are frunze subțiri și nervuri moi. Cultura unui fermier din Buzău se întinde pe o suprafață de circa opt mii de metri pătrați, pe un lot aflat la marginea orașului.
Anul acesta a plantat mai puțină varză, dar și mai târziu, deoarece temperaturile din mijlocul verii l-au ținut departe de terenurile încinse. Iar această problemă persistă de câțiva ani, din păcate.
Pe domnul Mihai l-am găsit în plină campanie de recoltare, ajutat de câțiva membri ai familiei. Pare dezamăgit, la o primă evaluare, după ce a văzut întinderea de frunze găurite sau făcute franjuri de numeroșii dăunători care au fost favorizați de vremea neobișnuit de caldă. „După un an agricol dificil, legumicultorii menţin deocamdată un preţ destul de ridicat, între 2 şi 3 lei kilogramul la varză de Buzău. Ar putea fi la fel de scumpă în toată perioada în care este căutată pentru a fi pusă în butoaie.” ne-a declarat Ion Mihai, un legumicultor din Buzău.
Grădinarii trebuie să facă slalom printre rânduri, pentru a găsi căpățânile bune de cules. Varza nu a crescut uniform, în toamna asta, tot din cauza climei capricioase. Verzele cât pumnul rămân neculese și ajung furaj pentru turmele de oi care vor intra pe tarla.
Grădinarii adună verzele în grămezi, după care le transportă la capătul rândului. Aici le cântăresc, apoi le încarcă în căruțele sau remorcile clienților. Pentru prima oară, domnul Mihai, ca mulți alți grădinari din zonă, a decis să vândă varza direct de pe câmp, pentru a câștiga timp. O vinde cu doi lei kilogramul și este convins că așa va fi tot sezonul. „Varza trebuie să fie uniformă, dar din cauza căldurilor nu a avansat. Când ne ajuta timpul, era bine. Ea se mărea. Ploile de toamnă nu au mai venit și așa au apărut și problemele.” se plânge Constantin Raiciu, un alt fermier din Buzău.
Varza de Buzău se pretează foarte bine la conservare peste iarnă, la murat. Este o varză zemoasă, dulce, fără fibră şi nervuri tari.