VIDEO Botezul Cailor, în vreme de pandemie. Un preot din Smeeni a acceptat să binecuvânteze animalele

În satele din Bărăgan există obiceiul botezării cailor, rar întâlnit prin alte părţi ale ţării. În județul Buzău, tradiția stropirii animalelor cu agheasmă mai rezistă doar în comuna Smeeni, unde caii încă sunt sursa de trai pentru mulți gospodari. În vreme de pandemie, doar în satul Călțuna s-a mai ținut Botezul Cailor.

De când se știu, în ziua în care creştinii sărbătoresc Boboteaza, localnicii din Smeeni își duc și caii la biserică pentru a fi stropiți cu apa sfințită. Acum, pandemia de coronavirus i-a descurajat pe mulți să ajungă și anul acesta în fața preotului cu caii înhămați la căruță sau șaretă.

Când au aflat că preotul din satul Călțuna acceptă să boteze animalele, fără să mai stea mult pe gânduri, câțiva localnici și-au mânat caii în galop spre biserică.

După ce preotul a terminat slujba la altar, a ieşit afară ca să sfinţească apa pentru oameni după care, cu mănunchiul de busuioc, a stropit cu agheasmă animalele aduse la poarta bisericii. ”Trebuie să păstrăm tradiția și sărbătorile, mai ales în acest an când această pandemie a venit peste noi toți, dar apele ce se sfințesc ne vor binecuvânta, ne vor dărui sănătate, nouă și tuturor animalelor, tuturor oamenilor”, a declarat Ciprian Preda, parohul din satul Călțuna.

În alți ani, veneau la botezul cailor aproape toți proprietarii de cai din comuna Smeeni. De astă dată, au fost mai puțin de zece săteni care s-au încăpățânat să respecte obiceiul moștenit de la bătrâni.

Alții, au preferat să-și lase animalele în grajd și să fie doar spectatori. ”Mai sunt și acum mulți cai în Călțuna, dar nu i-au scos oamenii, ba de frica pandemiei, ba pentru că sunt bătrâni. Alții nu au știut că se ține obiceiul. Pai, ce, mie îmi mai este aminte să scot cal în drum? Îmi este frică. Cred că de la an la an o să piară acest obicei”, spune bătrânul Vasile Avram.

Pentru tinerii din Smeeni, ziua de Bobotează este poate singurul prilej din an de a se făli cu priceperea în mânuirea hamurilor sau cu frumuseţea armăsarilor.

Vedeta paradei a fost un trăpaș cumpărat de stăpân din străinătate. ”Calul ăsta a fost campion, a fost adus din Ungaria, a câștigat multe concursuri, iar acum este pentru plăcerea mea. Tonio îl cheamă, opt ani are și este câștigător de derby. La o cursă a câștigat 35.000 de euro”, ne-a declarat, mândru, tânărul Ionuț Velicu, un pasionat crescător de cai de rasă.

Ţăranii din Bărăgan sunt convinși că botezul cailor, tradiţie care se pierde în negura vremii, fereşte animalele de toate relele. Sunt stropiți cu apa sfințită pentru a fi buni la muncă, ascultători și pentru a fi frumoși și vioi tot anul. ”Zi de zi trebuie scoși, plimbați, deoarece noi le dăm mâncare bună, proteine, iar ei sunt cai de rasă și trebuie îngrijiți cu atenție, trebuie să-și consume energia”, ne-a spus unul dintre tinerii pezenți la Botezul Cailor.

După ce animalele au primit, cuminţi, botezul, a început din nou parada căruțașilor, pe uliţele satului. Creşterea cailor este o tradiţie care se moşteneşte de la o generaţie la alta iar tainele se deprind încă din copilărie. De Bobotează, primesc agheasma toate animalele din gospodărie, atunci când oamenii vin de la biserica şi îşi stropesc locuinţele şi grajdurile. La Smeeni, una din zece familii deţine cel puţin un cal, animal care este folosit ca mijloc de tracţiune la muncile câmpului.