Pădurile din zona de munte a județului Buzău sunt o inepuizabilă sursă de minunății ale naturii. Dovadă este scena luptei între doi râși, filmată de un șofer la lumina farurilor, moment de care oamenii au parte extrem de rar.
CLIC PE VIDEO
Lupta dintre cei doi lincși a fost surprinsă, joi seara, pe drumul județean care leagă localitățile Sărulești și Bisoca, la mai puțin de un kilometru distanță de zona de case.
Primarul din Bisoca spune că localnicii comunei pe care o păstorește sunt obișnuiți cu prezența sălbăticiunilor, mai ales a urșilor, mistreților și a cerbilor, dar din când în când sunt vizitați și de lincși, sau râși, ori Puma Carpaților, așa cum mai sunt cunoscute aceste specii de feline sălbatice.
”Un șofer din Bisoca i-a filmat aseară, pe un deal între Săruleși și Bisoca. Casele sunt la 500 de metri, maxim un kilometru de locul în care au fost văzute. N-au avut nicio treabă, ei s-au luptat nederanjați de lumina farurilor. Mulți localnici spun că au văzut râși, chiar și eu am văzut, dar destul de rar. Cam o dată la doi ani ai șansa să vezi câte unul prin pădurile de aici”, spune Florin Stemate, primarul din Bisoca.
Râsul este cea mai mare pisică din Europa. Animal nocturn, trăieşte solitar şi rareori poate fi văzut de om. Are corpul zvelt și puternic, o înălțime de 60-75 cm şi o greutate de 30 kg, iar urechile se prelungesc cu câte un smoc de peri negri.
Râsul preferă pădurile de conifere, cu suprafețe mari și cât mai departe de așezările omenești. ”La noi în țară trăiesc cam 2.000 de râși, dar estimările sunt dificil de făcut din cauza vieții lor retrase”, scrie site-ul România Neîmblânzită.