VIDEO Rasa de cabaline „Furioso North Star” de la Rușețu, pregătită pentru”examenul” vieții

Nu numai oamenii dau examenul maturității între două capitole importante ale vieții ci și animalele. Caii din herghelii, de exemplu, sunt supuși unor probe de aptitudini în urma cărora le este decis destinul. Dacă cele mai sănătoase exemplare rămân în herghelii pentru a asigura perpetuarea rasei, următoarele clasate în ierarhia stabilită de comisia de evaluare vor fi scoase la vânzare.

Este o săptămână importantă atât pentru angajații hergheliei Rușețu, din județul Buzău, cât și pentru caii pe care aceștia îi îngrijesc de aproape trei ani. Cele mai tinere cabaline din rasa Furioso North Star susțin ”examenul” vieții, în urma căruia sunt selecționați pentru herghelia națională sau lotul destinat vânzării.

La numai 20 de ani, Marian stăpânește bine frâiele ”furioșilor” pe care i-a luat în primire cu trei ani în urmă. Are emoții în timpul probelor de clasare, pentru că s-a atașat mult de caii săi din rasa Furioso North Star.  

În examenul pentru clasare au intrat 14 cai. Primesc note, evident, de la o comisie de evaluare în care se află specialiști din afara hergheliei. Tractarea unor căruțe cu greutăți de peste 400 de kilograme, pe o distanță de 15 kilometri, este cea mai epuizantă probă pentru animale.

Evaluarea competențelor de forță și eleganță, împreună cu măsurătorile care confirmă încadrarea în standardele rasei, conturează la final destinul fiecăruia dintre caii tineri din rasa Furioso North Star.

Rasa Furioso North Star a fost creată în secolul al 19-lea special pentru cavaleria austro-ungară. În prezent, prețul lor este de ordinul miilor de euro, fiind apreciat mai ales de către pasionații de echitație. Herghelia Rușețu are o vechime de un secol și este cunoscută ca fiind locul de origine a Semigreului Românesc, o rasă de cai masivi, de tracțiune.