VIDEO Spectacol al naturii la Lopătari : „Focul Viu”, printre ultimele pâlcuri de zăpadă

Flăcările de la Lopătari pot ajunge şi la o sută de centimetri înălţime rezistă până şi celor mai vitrege condiţii meteo. În această perioadă Focul Viu oferă un spectacol unic, fiind înconjurat de un strat gros de zăpadă.

Focul Viu se află pe un versant din Terca, sat al comunei Lopătari. Este un fenomen natural generat de gazele care ţâşnesc prin crăpăturile scoarţei terestre şi apoi se aprind spontan, formând flăcări de 50, până la 100 de centimetri înălţime. De la localnicii care abia așteaptă să fie luați călăuze afli multe povești.

Flăcările sunt vizibile și au înălţimi mult mai mari noaptea, depăşind chiar un metru. Ele pot fi văzute şi în aceste zile, nederanjate de viscolul şi ninsorile din acest început de primăvară.

Din centrul comunei Lopătari spre Terca, se merge pe un drum neasfaltat, de aproximativ şapte kilometri, cu terasamentul foarte degradat, porţiune neprevăzută cu indicatoare.

Din păcate, La Lopătari nu există pusă la punct o infrastructură rutieră, nici turistică, cele mai apropiate pensiuni fiind la peste 20 de kilometri distanţă.

La Lopătari, o comună cu oameni ospitalieri, ai însă foarte mari şanse să găseşti găzduire într-una dintre gospodării, unde eşti răsfăţat cu bucate tradiţionale şi o ţuică de prună, gălbuie, ţinută în butoaie de dud.