Agricultorii români, în topul utilizatorilor de pesticide de pe continent. Cât de folositoare sunt aceste substanțe

România este unul dintre cei mai mari utilizatori de pesticide în agricultură, după țări mari precum Germania, Franța și Spania. Folosirea substanțelor pentru combaterea dăunătorilor este chiar recomandată de specialiști atunci când miza o reprezintă salvarea unor culturi, din ce în ce mai agresate de schimbările climatice care favorizează bacteriile și insectele. Condiția este ca pesticidele să fie administrate cu simț de răspundere.

Cât ar fi pesticidele scumpe, sunt extrem de necesare în grădini. O spune un legumicultor cu experiență, așa cum este Genica Crăciun, o bătrână din Buzău care produce legume de când se știe.

Grădinăritul nu-i mai ascunde niciun secret femeii de peste 70 de ani. Știe când trebuie să irige, să stropească plantele sau să rupă buruienile și recunoaște că, acolo unde mâinile ei nu pot oferi rezolvare, recurge la pesticide.

”Nu ai ce face de exemplu când vine mușița. La varză apare musculița asta albă, iar mușița neagră vine în roșii și în ardei. Oricine poate stropi, cu mască, mănuși, ca să nu afecteze sănătatea. Problema nu e dacă se găsesc aceste substanțe pentru insecte, ci că sunt cam scumpe”, spune Genica Crăciun, legumicultor din Buzău.

Buzoianca este ajutată în această perioadă la înlocuirea răsadurilor de ardei pe care seceta le-a uscat. Este o cultură pretențioasă, care are nevoie de multă apă și tratamente cu diverse pesticide.

”La ardei sunt destui dăunători care fac rău și de aceea trebuie să stropim. Dăm un insecticid, când vine fluturele acela de face omidă, apoi un fungicid, pentru că boli sunt destule. Dacă nu ajuți cu stropeli, se duce totul din cauza insectelor și ciupercilor”, spune Vasile Grama, legumicultor.

România este al şaselea cel mai mare utilizator de pesticide din Europa, cu circa 10 milioane de kilograme. Suntem întrecuți de Franţa, Spania, Italia, Germania şi Polonia, țări din care sunt aprovizionate piețele agro-alimentare din țara noastră.

”Pesticidele sunt substanțele utilizate la combaterea dăunătorilor la plante. Ele se utilizează în funcție de gradul de toxicitate de persoane autorizate sau chiar de cultivatori. Cele de grupa unu și doi de toxicitate nu pot fi utilizate de persoane fizice, ci numai de către persoane autorizate”, spune Costel Vânătoru, cercetător horticultor.

Folosirea substanțelor pentru combaterea dăunătorilor este chiar reomandată de specialiști atunci când miza o reprezintă salvarea unor culturi, din ce în ce mai agresate de schimbările climatice care favorizează bacteriile și insectele.

”Sunt vitale pentru viața plantelor, mai ales în contextul schimbărilor climatice și, sigur, al apariției bolilor pe teritoriul țării noastre, boli care altădată nu erau și care acum fac ravagii în lumea vegetală. Fără utilizarea lor am putea pierde parțial sau chiar toată cultura”, declară Costel Vânătoru.

Conform Eurostat, vânzările de pesticide în Uniunea Europeană au rămas stabile în perioada 2011 – 2018, la 360 de milioane de kg pe an.

În ceea ce privește categoriile de pesticide vândute, cele mai mari volume de vânzări din 2018 au fost pentru fungicide și bactericide (45%), urmate de erbicide (32%) și insecticide (11%). Franţa, Spania, Italia şi Germania sunt responsabile pentru două treimi din consumul de pesticide din Uniune.