Campanie de strângere de fonduri pentru înființarea unui atelieri de olărit în comuna Colți

O fundație din Buzău a declanșat o campanie de strângere de fonduri pentru înființarea unui atelieri de olărit în comuna Colți, deschis ca spațiu de lucru artiștilor în regim de rezidență și școală. Aici vor avea loc cursuri, workshop-uri, ateliere de olărit vizitatorilor și copiilor.

Școala de olărit de la Colți este un proiect al Asociației Alunis Art Center care își propune înființarea unui atelier de olărit în Colți.

Scopul îl reprezintă integrarea ceramicii create la Colți în circuitul comercial, promovarea turistică a zonei prin evidențierea valorilor locale, a tradițiilor zonei, precum și crearea a două locuri de muncă în comuna Colți.

Școala va funcționa într-o casă veche de la Colți care este în curs de amenajare. Renovările necesare sunt ample, de consolidare, renovare și extindere.

”În plan avem construirea unei bucătării de vară și a un atelier de olărit în aer liber, cât și a unui foișor pentru ateliere creative. După renovări, casa ar trebui să aibe două dormitoare, un atelier de olărit de interior și o bucătărie complet utilată”, spune Iulia Sîrbu, fondatorul Aluniș Art Center.

Iulia Sîrbu s-a stabilit în urmă cu peste patru ani la Colți, iar în 2020 a înființat Centrul de Artă Aluniș. A decis să reînvie obiceiurile locului , după ce a văzut cât de apreciate sunt meșteșugurile și tradițiile locale de către turiști, insuficient promovate.

”Obiectele de artă care se vor crea aici vor fi promovate împreună cu moștenirea local culturală printr-o serie de expoziții în țară, în mediu online și introduse în circuitul comercial”, declară Iulia Sîrbu.

Iulia este susținută în demersul ei de Fundația Comunitară Buzău, care a declanșat o campanie de strângere de fonduri pentru înființarea școlii de olărit din comuna Colți.

”Deși în privința olăritului, al ceramicii, Buzău are o tradiție milenară, centrele de ceramică de aici, din păcate acum sunt stinse. Ne-am propus reluarea acestui mestesug, infiintand «Scoala de Olarit de la Colti». Noi credem că povestea ultimilor olari din Mânzălești sau Olari de exemplu, merită spusă, reluată. Prin «Școala de olărit de la Colți», reînnodăm o tradiție culturală însă într-un mod nou, sustenabil”, spun reprezentanții Fundației Comunitare Buzău.

Iulia Sîrbu face la rândul ei apel la toți cei care doresc să ajute la amenajarea acestei școli o pot face printr-o donație de orice fel, materiale de construcție sau sume de bani, iar în schimbul donațiilor vor primi cursuri gratuite la școala de olărit, un weekend alături de artiști la Colți, sau o săptămână în prima tabăra de olărit.

Mai sunt aproximativ 3.000 de lei de strâns pentru Școala de Olărit de la Colți pentru a atinge pragul de 10.000 lei, transmit reprezentanții fundației care strange bani pentru proiect.