Usturoiul de Râmnicu Sărat, recunoscut pentru aroma intensă, ar urma să fie promovat profesionist pentru a fi comercializat în marile lanţuri de magazine.
Usturoiul de Râmnicu Sărat este o raritate chiar şi în pieţele din zona Buzăului, iar clienţii care doresc produse autohtone trebuie să cunoască diferenţele dintre soiurile româneşti şi cele produse afară, în sistem intensiv.
”Are gustul mai plăcut. Cine a cumpărat mai cumpără, cine nu, nu. Dacă nu îi simte gustul, nu observă diferenţa. Nu este la fel de mare şi arătos, însă este mult mai bun”, spune un comerciant de usturoi din Buzău.
Dacă în prezent găsirea usturoiului românesc ţine doar de noroc, în curând vom avea garanţia că la tarabe sau în rafturile supermarketurilor găsim usturoi de la noi.
Buzoianul Valentin Jecu produce la Râmnicelu usturoi dintr-o populaţie locală, foarte gustos şi aromat. În ultimii trei ani a recoltat usturoi doar pentru a mări lotul de seminţele, iar acum a început să producă şi pentru vânzare.
Nu arată la fel de bine ca usturoiul din Spania sau China, însă gospodinele ştiu foarte bine cât de mult diferă la gust şi iuţime. ”Cel din import este rotund perfect, e făcut să dea bine în poză. Ăsta al nostru este neregulat, cu căpăţâna mai mică. Gustul însă diferă ca de la cer la pământ”, spune Valentin Jecu, cultivator de usturoi.
Valentin Jecu va înfiinţa o cooperativă care va putea asigura necesarul de usturoi românesc în marile supermarketuri din ţară. Intenţia producătorilor buzoieni este de a elimina din pieţe usturoiul din China, care în afară de aspect nu are nicio altă calitate.
”Deocamdată îl găsiţi în câteva magazine din Vrancea, Bacău, Galaţi. De la anul, vom trimite în aproape toate supermarketurile din ţară, sub această variantă de ambalare. Vom înfiinţa o cooperativă din care vor face parte doar câţiva cultivatori locali care îmi vor oferi mie garanţia că ceea ce produc este doar usturoi românesc. Apoi, vom vinde către supermarketurile din România”, spune Valentin Jecu.
Fermierii buzoieni care se pregătesc să detroneze usturoiul de import primesc ajutor de la specialiştii staţiunii de cercetare legumicolă Buzău. Aceştia au selectat usturoiul românesc din populaţiile locale şi urmează să-l omologheze pentru a-i oferi protecţie.
Fermierii mai au de înfruntat şi samsarii de usturoi care amestecă marfa locală cu cea adusă din străinătate şi o vând ca fiind produs local, evident la preţuri mai mari. Un kilogram de usturoi de Râmnicu Sărat costă 20 de lei, de două ori mai mult decât cel din China sau Spania.