Ceapa roşie de Buzău, gata să ajungă în pieţele din toată ţara. Calităţile care o fac mai specială decât alte soiuri

Aromată, zemoasă şi mai puţin iute decât celelalte soiuri, ceapa roşie de apă cultivată de grădinarii buzoieni este ideală pentru salate, în tocăniţe, ciorbe sau crudă. În această perioadă a anului, ceapa de Buzău este scoasă din pământ şi vândută în pieţe sau pe marginea drumului, în legături, ca să reziste mult timp.

Ceapa de apă roşie de Buzău şi-a găsit cel mai potrivit sol pe terenurile de lângă albia râului Buzău. Sute de hectare de teren agricol de la marginea oraşului Buzău şi din comunele Mărăcineni şi Săpoca sunt cultivate, an de an, cu ceapă roşie de apă, un soi local foarte apreciat de gospodinele din toată ţara.

Acest soi de ceapă s-a remarcat prin culoarea specifică, roşu-violet, gust şi aromă deosebite. Prima recoltă din acest an a ieşit deja din pământ şi se vinde în legături de zece kilograme fiecare pe marginea drumului european E85, în zona Buzăului, sau în pieţele din sudul şi estul ţării.

”E gustoasă, nu pişcă, e fragedă şi ne mândrim cu ea. Este produsul nostru tradiţional. După ce o scoatem din pământ, legăm bulbii în funii pentru a rezista mult, apoi le vindem unor distribuitori din toată ţara”, declară Vasilica Iordache, legumicultor din Buzău.

Legumicultorii din jurul oraşului Buzău sunt cunoscuţi ca fiind cei mai mari producători ai acestui soi de ceapă roşiatică, cu formă alungită. Printre ei, şi soţii Streche, ambii de 65 de ani, pentru care grădinăritul este principala sursă de trai.

În aceste zile, cei doi pensionari se află permanent printre răsadurile cu ceapă, fie pentru a le iriga, fie pentru a le scăpa de buruieni.

”Peste două săptămâni, în prima parte a lunii august, se face cât vânăta, iar la culoare ajunge să fie neagră de roşie. Are nevoie de multă muncă. Trebuie neapărat plivită, de vreo trei ori se curăţă de buruieni, ca să nu o sufoce, şi e multă migală pentru că o luăm numai la cuţitaş”, spune Dumitru Streche, fermier din Mărăcineni.

Ceapa roşie de apă care se face în grădinile buzoienilor este cea mai gustoasă, spune Anica Streche. ”E gustoasă, nu ustură aşa de tare ca cealaltă şi e aşa de dulce la salată, că nu fac salata fără ceapa asta. E bogată în vitamine şi foarte rezistentă, dacă i se leagă codiţele. O dăm în depozite din toată ţara şi cu banii pe care îi luăm ne ocupăm de cultura de anul viitor”, spune Anica Streche, legumicultor.

Istoria cepei de Buzău coboară mult în timp. Vorbim la început despre o ceapa albă, alungită, denumită popular „Bot de Vulpe“. Din ea a derivat ceapa roşie, după ce a fost încrucişată cu un soi adus din Ardeal. Această ceapă rezistă chiar de la o recoltare la alta, dar numai dacă nu este mişcată des din locul de depozitare.

”Ceapa de apă roşie de Buzău este relativ nouă. A apărut după anii ’80. Grădinarii noştri cultivau în special ceapa de Buzău şi mergeau des la Braşov, unde apreciată era ceapa roşie de Făgăraş, de Turda, soi din zona lor. Ei au luat ceapă de acolo, care este cu forma rotundă, uşor aplatizată, şi au încrucişat-o cu ceapa de aici. Aşa a apărut această ceapă lungă roşie de Buzău din care am scos un soi la staţiunea de Cerceare denumit Rubiniu”, a declarat Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.

Pe lângă caracterele specifice de identitate, gust, aromă, pulpă dulceagă şi suculentă, ceapa de apă roşie de Buzău se remarcă prin potenţial ridicat de producţie şi durată mare de păstrare, în conditii optime de depozitare.