Cum reușesc negustorii să vândă brânză de vacă la preţ dublu? Spun că este din lapte de capră

Sub eticheta acestui produs se ascunde, de fapt, un amestec între lapte de capră și de vacă, spun crescătorii de caprine. Un fermier buzoian susține că niciodată nu vom găsi telemea autentică făcută exclusiv din lapte de capră mai ieftină de 30 de lei kilogramul.

Numărul redus de ferme de caprine face ca principalul produs al acestui sector al zootehniei, brânza de capră, să fie unul de nișă. Pe nedrept, spun nutriționiștii, deoarece are calități nebănuite de mulți dintre noi: este mai uşor de digerat decât brânza de oaie sau de vacă.

Pentru că începe să fie căutată din ce în ce mai mult, brânza de capră pare că a devenit marfă contrafăcută. Specialiștii Asociației Patronale a Laptelui avertizează că în multe piețe din țară, sub eticheta brânzeturilor de capră, care evident sunt mai scumpe, se găsesc de fapt produse din lapte de vacă în amestec cu lapte de capră.

Brânza de capră făcută din lapte de vacă se vinde în piețe cu prețuri cuprinse între 15 și 19 lei pe kilogram. Este imposibil să-ți permiți asemenea preț, spune un crescător de capre de lângă Râmnicu Sărat.

”Noi vindem laptele cu 8 lei litrul iar kilogramul de brânză, 35 de lei. Toate sunt produse naturale, fără alte amestecuri de vacă sau oaie”, spune Ștefan Micu, fermier din Buzău. Acesta susține că prețul ar trebui să fie primul indiciu al originii brânzeturilor.

Producătorii de brânzeturi spun că, în afară de preț, avem și alte criterii de a distinge brânza de capră de alte produse similare. Mirosul specific, care deși nu trebuie să fie înțepător, va fi sesizat dacă zdrobiți o bucată de brânză între degete. Nuanța de alb trebuie să fie între cea a brânzei de oaie, mai deschisă la culoare, și cea de vacă.