Declarație politică a premierului, ”sperietoare” în negocierea prețului mieilor cumpărați de la crescătorii români pentru piața arabă

Este dezamăgire mare printre crescătorii români de ovine care se plâng că nu mai au aceeași vânzare pe piața arabă, ca-n alți ani. Un buzoian susține că achizitorii săi tradiționali aproape că nu-i mai răspund la telefon pentru a-i cumpăra mieii, după ce prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunțat mutarea ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim.

Creșterea oilor a ajuns în impas după o gafă diplomatică, susțin o parte dintre crescătorii de oi. Fermierii din zona Buzăului acuză că declarația premierului României, Viorica Vasilica Dăncilă, despre mutarea ambasadei României la Ierusalim i-a mâhnit pe arabi atât de tare încât aceștia ar fi impus un un embargo la comerțul cu ovine.

Marin Viorel este unul dintre marii crescători de animale din zona Buzăului. La începutul anului, avea în plan să vândă peste 800 de miei și ovine tinere în perioada Paștelui. A rămas însă cu mai mult de jumătate din efectivul pregătit de vânzare, cu câteva zile înainte de sărbătorile creștine.

Acesta își punea speranța în clienții arabi, care în această perioadă obișnuiau să colecteze oile și berbecuții din țară pentru a le pregăti de export. Țările musulmane cumpără cele mai multe capete de ovine, după încheierea Ramadanului, iar în ultimii ani tranzacțiile chiar au funcționat.

Acum, însă, crescătorul din Smeeni susține că a constatat o schimbare bruscă de comportament a achizitorilor arabi de ovine, cu ferme de tranzit în Călărași și Constanța, cărora le-a vândut mii de oi în ultimele trei decenii. Este convins că vina le aparține guvernanților, mai ales premierului Dăncilă, care ar fi supărat lumea arabă prin mutarea la Ierusalim a ambasadei României în Israel.

”La începutul anului am zis și noi că vom da la 12 lei kilogramul, că vom vinde toate animalele, dar de la un moment dat nu mai vindem. Cred că s-au supărat că s-a schimbat ambasada. Ministrul Daea a zis că o să ne ia 800.000 de oi, dar acum s-a oprit. Daea a mers să negocieze cu ei dar a stricat Dăncilă Viorica, cu schimbarea ambasadei”, spune fermierul buzoian.

Lui Viorel Martac i-a recunoscut supărarea chiar unul dintre arabii stabiliți în România căruia buzoianul îi vindea anual sute de oi și berbecuți. ”Acum toate fermele s-au umplut, ce să facem cu marfa? Acum, ce luăm, luăm la tăiere. E problemă complicată cu politica asta și nu mai știm nimic, domnule. Suntem, așa, dezorientați”, așa s-a derulat prin telefon conversația cu un libanez care deține un complex de colectare și îngrășare în Dragalina.

Și alți crescători de ovine din țară acuză un blocaj în tranzacțiile cu ovine către cumpărătorii arabi. Ion Hiru, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din Argeș, spune că semne ale stagnării pieței au apărut, deși nu acum este vremea livrărilor în țările musulmane. ”Nu este perioda lor acum dar observația crescătorului buzoian este valabilă deoarece, spre deosebire de alți ani când eram solicitați de diverși cumpărători particulari, să le zic așa, chiar abatoare, anul acesta nu a mișcat nimeni”, spune Ion Hiru.

După Paștele catolic și cel ortodox, spune argeșeanul, perioade în care nu se vând decât o mică parte din efectivul de ovine fătate anul acesta, arabii sunt soluția salvatoare în ceea ce privește vânzarea lor. ”Tocmai ce reușisem să restabilim relațiile cu arabii că s-au stricat câteva rotițe și acolo. Nu aveam altă treabă decât să zgândărim un mușuroi. Abia reușisem anul trecut cu eforturile Federației să deblocăm piața iar acum, cu câteva cuvinte, am stricat totul”, spune Ion Hiru.

Mulți dintre crescătorii de ovine speră ca blocajul în livrarea ovinelor către centrele de îngrășare și export din Dobrogea să nu fie o consecință a acțiunilor politice. Nicolae Cioranu, președintele Asociației crescătorilor de ovine “Pastorul Crișana” din Arad, spune că, deși aparențele arată că afaceriștii iordanieni ar face pe placul regelui, care și-a anulat vizita în România ca protest față de mutarea ambasadei României din Israel, oprirea comerțului cu ovine ar avea la origine rațiuni strict comerciale.