Dezastru în multe dintre gospodăriile din zona Buzăului! În livezile sătenilor, corcoduşele au crescut peste măsură şi nu mai sunt rotunde, aşa cum le ştim, ci au o formă alungită, ca o păstaie. Mulţi pun această anomalie pe seama ploilor în exces din ultima perioadă. Specialiştii susţin însă că de vină ar fi o ciupercă, favorizată de umiditate.
Rar li s-a întâmplat locuitorilor din satele Bărăganului de Buzău ca în corcoduşi să găsească fructe care seamănă mai degrabă cu nişte păstăi! De asemenea, uimitor este faptul că fructele cu formă ciudată n-au apucat să formeze sâmburi, se usucă repede şi cad de pe crengi.
„Corcoduşe cu forma asta chiar n-am mai văzut. Erau alte variante de deformare a fructelor, din cauza unor ploi acide sau a frigului. Acum am văzut pentru prima dată corcoduşe care să semene cu nişte păstăi“, spune Răzvan Nicula, un gospodar din comuna Smeeni.
Astfel de fructe ciudate, numite chirtoci în această regiune a ţării, au fost semnalate în mai multe zone din judeţul Buzău. În timp ce oamenii de la ţară pun mutilarea fructelor pe seama ploilor acide, specialiştii în horticultură consideră că de vină ar fi o ciupercă. În lumea vegetală, nu doar seceta este periculoasă, ci şi umiditatea, care în anumite condiţii poate genera situaţii nemaiîntâlnite.
„Sunt anomalii, aşa le putem spune. Această caracteristică a fructului, care este mult mai dezvoltat decât era normal şi diferă inclusiv forma, aspectul şi culoarea, e dată de o ciupercă, numită «Taphrina pruni», care se manifestă în condiţii specifice de climă. Practic, anul acesta, dezvoltarea acestei ciuperci a fost favorizată de temperatură, umiditate, dar şi de polenizare deficitară”, explică horticultorul Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.
Ciuperca “Taphrina pruni” îi lasă pe săteni, în acest an, fără alcool. Corcoduşii din curţile oamenilor vor rămâne în scurt timp fără fructe. Prin urmare, gospodarii nu vor avea ce să pună la fermentat şi la distilat, ca să poată produce ţuică.