VIDEO Fermierii buzoieni cer ajutorul Guvernului pentru a recupera pierderile provocate de grindină

În judetul Buzău, grindina a produs cele mai mari pagube nu numai în culturile de viță de vie din zona dealului Istrița ci și pe terenurile agricole din estul județului. Pentru că nu au avut culturile asigurate, fermierii care au avut de suferit din cauza vremii extreme așteaptă acum ajutor de la Ministerul Agriculturii.

Grindina a produs distrugeri mari în Vadu Pașii, Cochirleanca si Săgeata. Ion Micu, din satul Scurtești, comuna Vadu Pașii, spune că și-a pus mâinile în cap după ce și-au calculat pagubele.

Rapița cultivată în toamnă pe 35 de hectare ajunsese la peste un metru înălțime și avea deja floare. În câteva minute de ploaie cu gheață, cultura s-a transformat într-un lan de bețe, fără frunze și flori.

”Planta a fost destul de frumoasă. Acum un an, din 75 de hectare nu a prins decât vreo 35 de hectare și le-a luat Dumnezeu și pe astea în câteva ore. I-am făcut tot ce trebuia iar piatra a distrus tot. Am băgat tocătorul, am tocat, iar acum urmează să însămânțăm porumb”, spune fermierul buzoian.

Pierderile sunt mari iar investiția nu mai poate fi recuperată. Ion Micu nu și-a mai asigurat culturile de ceva vreme, după ce și-a pierdut încrederea în firmele de asigurări.

”Asigurarea ar fi fost bună acum. În alți an am fost asigurați dar ne-am plimbat vreo zece zile pe drumuri iar când a fost să facem ceva, să cerem despăgubiri, ne-au zis că nu se poate. Oamenii fug din cauza neseriozității asiguratorilor”, declară Ion Micu.

Dacă pentru unii dintre fermieri pagubele nu sunt foarte însemnate și vor reuși să își acopere investiția făcută, în alte cazuri dauna este aproape totală. În aceste situații, agricultorii cer sprijin financiar de la Minister.

”La vița de vie avem o pagubă constatată până la 90 de procente iar la grâu și rapiță, undeva între 50 și 60 la sută. Fermierii au făcut deja o serie de notificări, noi am făcut o primă evaluare și urmează o alta, la aproximativ două săptămâni, așa cum spune procedura”, spune Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.

Potrivit Direcției Agricole Buzău, fenomenele meteo extreme produse în Buzău au afectat aproape 1.000 de hectare de viță de vie și peste 1.300 de hectare de grâu, rapiță, porumb și floarea soarelui.