Zeci de hectare de viţă de vie au fost distruse de grindina din această săptămână, iar proprietarii estimează că peste 80 la sută din cultura de struguri va fi compromisă. Localnicii din zona viticolă Pietroasele – Breaza spun că a plouat cu gheaţă mare cât nuca, iar dealurile s-au albit.
Zona afectată se întinde pe mai bine de 30 de kilometri şi cuprinde podgorii renumite din Prahova și Buzău. Grindina a distrus lăstarii verzi pe care se formaseră deja chiorchinii de struguri.
”Urmele dezastrului abia acum se văd. În noroi sunt lăstarii cu strugurii rupți. Sunt îngropați în pământ. Daună sută la sută la mine. Va fi zero producție de la toți butucii care ar fi trebuit să aibă zece, 12 ciorchini de struguri. Ar fi însemnat cam două kilograme de struguri la butuc ”, spune Marin Lupu, viticultor din Breaza.
Marin Lupu, viticultor din Breaza, județul Buzău, este unul dintre producătorii de Tămâioasă de Pietroasele. După grindina din aceste zile estimează pierderi de 7-8 tone la hectar, ceea ce va însemna o producție de vin nesemnificativă.
”O să fie struguri doar pentru mâncare, ici-colo. Zici că a ros un animal, așa arată un butuc după grindină. Pierderi vorbim de 7, 8 tone la hectar. Oricum vin va fi foarte puțin, aproape deloc. Nu se mai poate face nimic anul ăsta, decât întreținere”, declară viticultorul buzoian.
Marin Lupu a apucat să își asigure cultura de vie pentru că o știa protejată de sistemul antigindină care deține lansatoare de rachete chiar în comuna vecină, Pietroasele. Din păcate, spune fermierul, sistemul a fost inutil de data aceasta.
”Asigurările pe care le făceam erau după 1 mai, deci ar fi căzut și varianta asta și toată speranța ne-am pus-o în sistemul antigrindină care de data asta a fost zero. Am auzit două rachete, pe care ni le-au confirmat și operatorii, însă nu ei sunt de vină”, spune Marin Lupu, viticultor.
Conform ministrului Agriculturii, Petre Daea, în zonă au fost lansate 16 rachete antigrindină, însă nu au avut efect, pentru că norii de grindină s-ar fi format la 11.000 de metri altitudine, iar sistemul funcţionează doar până la 8.000 de metri.