FOTO Cum sunt selectaţi cei mai puri cai de rasă. Exemenul dur care le decide destinul

Cei mai tineri cai din rasa Furioso North Star de la Rueţu susţin testele în urma cărora unii sunt selecţionaţi pentru herghelia naţională, iar alţii vor intra în lotul destinat vânzării.

Este o săptămână importantă atât pentru angajaţii hergheliei Ruşeţu, din judeţul Buzău, cât şi pentru caii pe care aceştia îi îngrijesc de aproape trei ani.

Caii care au trei ani, din rasa Furioso North Star, susţin ”examenul vieţii“, în urma căruia sunt selecţionaţi pentru herghelia naţională sau lotul destinat vânzării.

Cel mai tânăr dintre îngrijitori are emoţii în timpul probelor de clasare, pentru că s-a ataşat mult de caii săi din rasa Furioso North Star.

”Este un cal inteligent, foarte uşor de dresat, docil. Mi-ar plăcea să îi mai am în preajma mea şi după această clasare”, spune Marian Popescu, îngrijitor.

În examenul pentru clasare au intrat 14 cai. Primesc note de la o comisie de evaluare în care se află specialişti din afara hergheliei.

Tractarea unor căruţe cu greutăţi de peste 400 de kilograme, pe o distanţă de 15 kilometri, este cea mai epuizantă probă pentru animale. ”La evaluare suntem atenţi la mers, la ţinută, la timpii scoşi”, declară Constantin Ibrac, reprezentantul Oficiului Judeţean de Zootehnie în comisia de evaluare.

Evaluarea competenţelor de forţă şi eleganţă, împreună cu măsurătorile care confirmă încadrarea în standardele rasei, conturează la final destinul fiecăruia dintre caii tineri din rasa Furioso North Star.

”O parte rămâne la herghelia naţională, ca patrimoniu genetic, şi o parte merge la vânzare”, declară Ovidiu Emilian, directorul hergheliei Ruşeţu.

Rasa Furioso North Star a fost creată în secolul al XIX-lea special pentru cavaleria austro-ungară.

În prezent, preţul lor este de ordinul miilor de euro, fiind apreciaţi mai ales de către pasionaţii de echitaţie. De exemplu, un exemplar de „Furioso North star, cal de sport” apare la vânzare pe OLX, începând cu data de 14 noiembrie, la preţul de 1.990 de euro.

Herghelia Ruşeţu are o vechime de un secol şi este cunoscută ca fiind locul de origine a Semigreului Românesc, o rasă de cai masivi, de tracţiune.