Locul din România în care tomatele au forme, mărimi şi culori nebănuite

Tomatele se găsesc în atât de multe forme şi culori încât impropriu le mai putem numi „roşii“. Sunt sub formă de ardei gras sau capia, ori de pere, sunt roşii, portocalii, negre sau dungate, unele sunt mari cât o minge de handbal, altele cât boabele de struguri.

Aceste minunăţii se află acum în serele Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău, unde sunt pregătite prin lucrări de ameliorare astfel încât să poată fi cultivate în grădinile legumicultorilor din toată ţara.

Staţiunea de Cercetare din Buzau îmbogăţeste în fiecare an familia tomatelor cu soiuri din ce în ce mai gustoase şi rezistente la capriciile vremii.

”Avem peste 2.000 de soiuri de tomate stabilizate iar ca genotipuri, peste 10.000, care sunt în diverse stadii de ameliorare, fie că sunt segregante, fie că sunt avansate, deci o resursă genetică foarte valoroasă. Ceea ce avem în serele staţiunii sunt soiuri foarte vechi ale căror seminţe erau în pericol să se piardă şi regenerăm plantând câte şase zece plante dinfiecare soiurile pentru a reîmprospăta sămânţa”, spune cercetătorul Costel Vânătoru.

Soiuri foarte vechi, aflate cândva în pericol de a fi pierdute, au ajuns acum să fie mult mai productive. Prin muncă de ameliorare şi numeroase încrucişări, au fost obţinute sute de tipuri de tomate, de la unele cu fructe foarte mici, până la roşii de peste un kilogram.

”Sunt varietăţi deosebite, fie că vorbim de culoare, fie că vorbim de formă, fie că vorbim de mărime. Dacă ne referim la formă, avem tomate rotunde, tomate ovoide, tomate cu mucroni, tomate tip ardei gras, tip ardei gogoşar, tip ardei capia, pe urmă avem tomate roşii, tomate vişinii, cafenii, tomate galbene, tomate tigrate şi chiar tomate negre. La mărime există o paletă la fel de largă. Avem tomate foarte mici, undeva la şase grame, până la tomate care depăşesc un kilogram”, declară cercetătorul de la staţiunea legumicolă buzoiană.

Serele staţiunii de cercetare pentru legumicultură din Buzău par a fi în această perioadă a anului grădina cu minuni. Aici sunt pregătite pentru a ţine piept condiţiilor climatice din ţara noastră tomate care par desprinse din altă lume.

”Vor avea viitor aceste soiuri pentru că au început să fie utilizate, pe lângă proprietăţile lor alimentare, medicinale, şi decorative, pentru a orna platourile, pentru a le face atractive şi, sigur, pentru a avea această atractivitate de multe ori chiar pentru copii. Cele de tip cherry sunt asociate cu bomboanele şi nu face decât bine, să-i obişnuim să consume aceste tomate care sunt izvor de sănătate”, spune Costel Vânătoru.

Cercetătorii staţiunii experimentale din Buzău au în lucru numeroase soiuri de tomate, cele galbene fiind rodul unui lung proces de ameliorare. Mai au de trecut o ultima etapă, cea a omologării, până să ajungă pe piaţă.

Noile tomate pe care horticultorii buzoieni le vor omologa imediat ce îşi dovedesc viabilitatea în condiţiile de climă şi sol din ţara noastră vor fi în curând la îndemâna tuturor legumicultorilor din ţară.