Ploile interminabile din această vară amenință recolta de struguri, din zona Buzăului

Viticultorii din zona Buzăului privesc cu emoții spre cer și așteaptă îndreptarea vremii pentru a putea intra în culturi cu tratamentele pentru boli și dăunători. Ploile necontenite le-au ținut lucrările pe loc, iar riscul infestării plantației de viei și compromiterii recoltei de struguri din acest an crește cu fiecare zi ploioasă din această vară.

Marin Lupu este unul dintre producătorii de Tămâioasă, din comuna buzoiană Breaza. După ce, în urmă cu doi ani, o grindină devastatoare i-a cauzat pierderi de 7-8 tone la hectar, iar anul trecut seceta a fost cea are a produs pagube, viticultorul spune că are motive întemeiate de îngrijorare și anul acesta.

”S-au format ciorchinii pe butuci, via arată binișor deocamdată însă pericolul este mai mare ca oricând. Nu am mai făcut tratamente după ce au început ploile, pentru că nu ne lasă. Semne ale unor probleme sunt deja pe frunză, care este afectată pe alocuri”, spune Marin Lupu, viticultor.

Precipitațiile care par de neoprit de aproape o lună îi țin pe fermieri departe de culturile de viță-de-vie exact în perioada în care plantele au mare nevoie de tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor.

”Am avut un pic de noroc cu temperaturile scăzute. La umiditatea care a fost, dacă am fi avut și temperaturi mari, de peste 37 de grade Celsius, ziua, iar noaptea să se fi ridicat la 19 grade, ar fi explodat bolile de nu mai aveai ce să mai faci”, spune Marin Lupu.
Viticultorul din Breaza spune că, netratată la timp, vița-de-vie este expusă multor boli și dăunători. Cel mai des întâlnite sunt cele provocate de ciuperci, cum este mana viței-de-vie, o boală gravă prezentă adesea la soiurile nobile.

Făinarea este și ea una dintre cele mai distructive boli ale viței-de-vie. Afectează toate organele plantei, provocând numeroase pagube. Semnele atacului sunt observate pe organele plantei, sub formă de puf făinos de culoare alb-cenușie.

Amânarea tratamentelor expune cultura de vie la infestarea cu putregaiul cenușiu, care atacă frunzele, lăstarii, ciorchinii tineri și boabele, cu excorioză, dar și cu boli cauzate de bacterii, virusuri și fitoplasme. Cel puțin la fel de periculoase pentru vie sunt și insectele, precum moliile strugurilor și păianjenii roșii.

”Pericolul de infestare e mare și nu trebuie acum decât o căldură de peste 30 de grade Celsius ca bolile să explodeze. Șansa să salvăm cultura este să se încălzească lent, să nu mai cadă de sus, ca să putem intra cu tratamente. Acum stropim doar așa ca să aibă câteva ore. Trebuie făcute tratamentele la patru, cinci zile, dacă persistă vremea asta”, declară Marin Lupu, vitcultor din Breaza.

Marin Lupu este unul dintre zecile de proprietari de viţă-de-vie şi crame din zona dealului Istriţa, care face parte din vestitul areal Dealu Mare din Subcarpaţii de Curbură.