Primarii comunelor din Buzău, nemulțumiți de proiectul bugetului de stat pe 2019

Nu doar primarii de municipii și orașe sunt nemulțumiți de proiectul de buget pe anul 2019, ci și cei de comune. Potrivit proiectului, primăriile ar urma să preia de la bugetul central o mare parte din cheltuielile sociale, cea mai grea povară fiind plata indemnizațiilor persoanelor cu handicap și a însoțitorilor acestora.

În judeţul Buzău, majoritatea primarilor de comune spun că nu vor putea suporta aceste cheltuieli, iar măsura va crea probleme în dezvoltarea localităţilor.

Problema adoptării bugetului de stat pe 2019 este una aproape fără iesire pentru guvernarea PSD, atacatã de toate structurile asociative ale administratiei publice locale. Zeci de primari din judetul Buzău, aproape toți din PSD, urmăresc cu sufletul la gură ceea ce se întâmplã la Bucuresti în aceste zile.

Acestora le e teamă că va fi adoptat bugetul în forma inițială, prezentată de ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, care prevede ca primăriile să preia o parte din cheltuelile sociale.

În Pietroasele, comună cu puțin peste 3.000 de locuitori, cheltuielile cu plata indemnziațiilor persoanelor cu handicap și salariilor însoțitorilor acestora constituie o povară grea pe bugetul comunei.

Primarii de comune mai spun că prevederea din proiectul bugetului național prin care care plata indemnizațiilor persoanelor cu handicap și a salariilor însoțitorilor va pune în dificultate continuarea unor proiecte cu bani europeni.

Până acum, primăriile plăteau doar 10% din salariile însoțitorilor și indemnizațiilor persoanelor cu handicap, restul de 90% fiind în sarcina Guvernului.