Seceta face ravagii în Bărăgan. Cea mai afectată este cultura de rapiță

Seceta afectează cultura de rapiță, una dintre cele mai profitabile pentru agricultori dar care a devenit în ultimii ani cea mai păguboasă. Pământul uscat provoacă întârzieri și la însămânțarea grâului de toamnă. Cultura trebuie înființată până pe 15 octombrie și dacă nu plouă există riscul ca producția să fie mult diminuată atât cantitativ cât și calitativ.

Fermierii din județul Buzău se confruntă cu o secetă cumplită care le ține pe loc lucrările. Ogoarele pentru însămânțarea rapiței au fost pregătite din vară, după recoltarea grâului când a și plouat foarte puțin.

Lipsa precipitațiilor, însă a provocat de atunci o uscare a solului până la mare adâncime, iar semințele din pământ nu au mai germinat.

”Eu am semănat-o pe 15 august în condiții favorabil de umaditate. Acum trebuia să fie în cinci frunze, dar din cauza secetei nu a ieșit deloc”, spune Ionuț Drugea, inginer agronom din Smârdan.

Rapița se găsește pe cele mai întinse suprafețe din Bărăgan, deoarece este mai profitabilă și decât grâul sau porumbul.

Dacă investiția pentru un hectar de rapiță este de 2.700 de lei, profitul ajunge și poate depăși 6.000 de lei. Fermierii sunt însă nevoiți să suporte în al patrulea an consecutiv pagube, pentru că seceta le-a stricat planurile.

Nici întoarcerea culturilor compromise nu este o soluție ușoara. Pământul care este tare ca cimentul rupe plugurile și dă mari bătăi de cap tractoriștilor.

”Se lucrează foarte greu pământul, pentru că este uscat. În alți ani rupeam plugul iar acum nu am mai încercat. Este uscăciune mare”, spune Ionel Popescu, tractorist din Brădeanu.

Pe de altă parte, după recoltarea porumbului resturile vegetale împiedică arăturile tot din cauza uscăciunii. Bărăganul rămâne în lipsa irigațiilor la mila cerului.

Cel mai grav este că grâul de toamnă trebuie însămânțat până pe 15 octombrie și dacă nu plouă există riscul ca producția să fie mult diminuată atât cantitativ cât și calitativ. Ca urmare, pot aparea scumpiri la grâul panificabil.

”În Romania, pentru a avea o producție mare și calități de panificație corespunzatoare, grâul trebuie însămânțat până pe 15 octombrie. Tot ce depășește își pierde calitățile. Probabil cei care vor crea grâu de panificatie îl vor scumpi”, declară Ionuț Drugea, inginer agronom.

Bărăgan şi Dobrogea sunt zonele cele mai afectate de secetă.