VIDEO Bătrânii din Săreni, izolaţi după viitura care a rupt drumuri şi punţi

1006

Au trecut trei zile de când o viitură puternică pe râul Slănic a distrus complet drumul județean 203K, între Mânzălești și Lopătari, și a doborât singura punte care leagă cătunul Săreni de satul principal al comunei. Pentru bătrânii de aici este imposibil să ajungă la magazinele sătești care se află dincolo de albia râului.

După ploile din ultima perioadă, râul Slănic s-au umflat şi au rupt două mari bucăți din drumul judeţean 203 K. Singura cale de acces auto spre Lopătari, comună cu peste 4.000 de locuitori, se face pe un drum pietruit, prin Meledic, plin de gropi și bolovani.

Pentru că nu au loc pe acest traseu, care înainte era ocolit până și de posesorii unor mașini de teren, autobuzele cu navetiști se opresc la prima ruptură în șosea iar călătorii sunt nevoiți să parcurgă restul de cel puțin trei kilometri până în sat pe jos sau cu autoturisme care îi așteaptă dincolo de cea de-a doua surpare.

Aici a fost prăăîdul cel mare. Plăci din asfalt au fost dislocate și transportate de apă la zeci de metri spre mijlocul albiei. Malul s-a surpat chiar în locul în care era prinsă puntea spre Săreni, un sat cu aproape 50 de localnici, cei mai mulți bătrâni.

Puntea poate fi utilizată în continuare, însă numai de cei în putere, fiind necesară coborârea în albia râului și traversarea apei pe bucățile de asfalt desprinse din drum.

Celor în vârstă le este imposibil să ajungă la magazinele sătești, care se află dincolo de albia râului. Este și cazul lui Costică Bâsceanu, un bătrân de 82 de ani. Se crucește de fiecare dată când vede prăpădul de lângă gospodăria sa.

A rămas fără provizii, pentru că de trei zile nu a mai putut trece dincolo de râu. Mănâncă câte puțin dintr-o bucată de brânză primită pomană, pentru că nu știe cât timp va mai rămâne izolat în sat. ”Mai am niște brânză primită de la un ciobănaș. De când s-a rupt acolo nu am mai mers să iau mâncare”, spuneCostică Bâsceanu.

Autoritățile județene au anunțat că urgentează demersurile pentru finanțarea unor lucrări de reparații la infrastructura distrusă de calamități. Șeful CJ Buzău a anunțat că va solicita bani din fondul de rezervă al Guvernului pentru lucrările de reparații.