Ce se întâmplă cu electronicele colectate de firmele de reciclare

Este o bucurie pentru toți când cumpărăm telefoane, televizoare sau electrocasnice iar mulți se întreabă ce se întâmplă cu aparatele înlocuite cu cele noi. Acestea sunt eliminate din natură, în fabrici construite special. Una dintre ele, printre cele mai mari din Europa, se află în Buzău. Aici ajung milioane de telefoane, laptopuri și aparate electrice și electrocasnice, unde sunt desfăcute piesă cu piesă și reciclate.

Mii de telefoane mobile, tablete și laptopuri care au fost scoase de curând din uz ajung zilnic la fabrica de reciclat din Buzău, adunate din toate țara. Multe provin din service-uri, după ce au fost înlocuite în perioada de garanție, ori din depozitele magazinelor de telefonie mobilă și electronice, unde au fost colectate prin diverse programe buy-back.  

”An de an, primim în cadrul companiei noastre milioane de unități de telefoane mobile, tablete și alte echipamente de nouă generație, în special pe telecomunicații. Aceste echipamente provin în special din centrele de reparații dar totodată provin și din cadrul magazinelor specializate pe comercializarea acestor echipament”, spune Marius Costache, director economic Green Weee Buzău.

Printre deșeuri sunt multe aparate electrice din generații recente, care nu au apucat să fie utilizate prea mult. Toate aparatele, inclusive cele de doi, trei ani vechime, sunt desfăcute pe liniile de dezasamblare și mărunțite până când fiecare element folosit la fabricarea lor este extras și retrimis la reciclare.

Din circuite, de exemplu, rezultă metale și plastic, elemente ce urmează un nou traseu spre refolosire. ”Reciclarea corectă a unui milion de laptopuri echivalează cu energia folosită de apartamentele din Drumul Taberei într-un an”, declară Marius Costache.

Liniile fabricii reciclează fiecare câte o categorie de deșeu. Mii de receptoare pentru programe TV își așteaptă în aceste zile sfârșitul la banda pentru tratarea electronicelor și electrocasnicelor. Ajung țăndări după câțiva ani de utilizare, din cauza evoluției extrem de rapide a tehnologiei.

Pentru a realiza cât de importantă este eliminarea din natură a reziduurilor electrice și electronice, e binde de știut, de exemplu, că reciclarea monitoarelor și a vechilor tuburi TV din cei 10 ani de activitate au salvat 122 milioane de litri de apă potabilă și a prevenit generarea de aceeași cantitate de apă reziduală. 

”La linia de dezasamblare CRT, însemnând monitoare și televizoare, desfacerea se face manual, însemnând îndepărtarea capacului din spate, având acces la interior, scoatem circuitul, partea de metal, de aluminiu, rezultând mai departe tubul unde ajunge la altă linie de tratare”, explică Adrian Popa, inginer.

Reciclarea aparatelor de aer condiționat și a frigiderelor necesită o grijă aparte, pentru că aceste electrocasnice conțin printre altele o substanță nocivă. ”Reciclarea corectă a unui frigider salvează două tone de CO2 prin distrugerea freonului care echivalează cu 20.000 de kilometri parcurși de o mașină medie într-un an”, precizează Marius Costache, director economic.

Absolut toate elementele rămase după descompunerea aparatelor sunt refolosite. Metalele și sticla ajung în topitorii, iar plasticul, la fabricile de fibre sintetice.

Societatea Green Weee din Buzău este, de asemenea, singurul reciclator de baterii din  Europa de Sud-Est. Deşeurile provin de pe piaţa locală, de la operatori economici autorizaţ, prin colectare de la persoane fizice, cât şi prin contracte cu mari producători sau retaileri de electronice.

Compania Green Weee și-a început activitatea de producție în anul 2009, atunci când s-a inaugurat singura linie de reciclare din România destinată tratării aparatelor de răcire. De atunci, a reciclat peste 8 milioane de bucăți de frigidere, televizoare, monitoare și telefoane mobile, acestea fiind câteva din multele echipamente electrice care intră pe poarta fabricii.