VIDEO Specialiștii fitosanitari caută soluții pentru salvarea ardeiului de câmp, afectat de o boală necunoscută

Semnalele de alarmă trase zilele trecute de legumicultorii buzoieni și specialiștii Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău au avut ecou. Angajați ai Unității Fitosanitare din București și Buzău s-au mobilizat și au ajuns în zonele indicate ca fiind atinse de maladia ardeiului, pentru a preleva probe din plante, sol și apă.

Titi Anton este unul dintre sutele de legumicultori din Mărăcineni care supravieţuiesc, de când se ştiu, din grădinărit. A renunțat să mai cultive ardei, deoarece ieșea numai în pierdere.

Problema a început la jumătatea anilor 2000, când culturile de ardei şi gogoşari s-au uscat complet. ”După Revoluție încă mai erau suprafețe mari cu ardei și gogoșari. Boala asta pe care nu a reușit nimeni să o trateze a distrus tot în fiecare an”, a declarat Titi Anton.

Plantele se usucă complet, chiar în perioada de recoltare. Pentru că nu s-a găsit leac pe parcursul mai multor ani, legumicultorii din Buzău au început să renunțe la această cultură.

După apariţia unei pete galbene în partea inferioară a tulpinii, în numai câteva zile planta se usucă, cu tot cu fruct.

”S-a schimbat apa pentru irigat, s-a stropit cu substanțe împotriva unor preupuse bacterii, am folosit semințe din diverse zone, dar tot degeaba. E ceva în aer, în pământ, vreo boală despre care nu știm nimic”, crede Sandu Buzdugă, legumicultor din Potoceni.

Boala care distruge ardeiul din câmp afectează și fermierii care dețin exploatații moderne. Mircea Tatu, un legumicultor din Cochirleanca, se gândeștesă renunțe la culturile de ardei din câmp și să rămână numai cu cele din solarii.

”Diferențele sunt uluitoare. Un ardei din solar este de trei ori mai mare și viguros. În câmp, nu mai facem nimic”, spune Mircea Tatu.

În urma semnalelor de alarmă trase de legumicultorii care s-au săturat să contabilizeze pierderi uriașe la culturile de ardei, echipe de specialiști ai Unității Fitosanitare din București și Buzău au ajuns în această săptămână în Buzău, pentru a preleva probe din mai multe grădini în care ardeiul este în mare parte uscat.

Fermierii speră să primească rapid soluțiile care să-i ajute la salvarea ardeilor cultivații pe câmp.