Alertă în județul Buzău, după ce o femeie a murit din cauza virusului West Nile, contractat în urma unei înțepături de țânțar

Direcția de Sănătate Publică a transmis informări către toate primăriile din județ, cele mai expuse pericolului fiind localitățile cu lucii de apă. Analizele de laborator au confirmat faptul că femeia de 64 de ani, internată zilele trecute la Spitalul Județean Buzău, cu febră mare și stare generală proastă, a murit de meningo-encefalită provocată de infecția cu West Nile.

Din cauza stării de sănătate care se înrăutățea de la o oră la alta, medicii buzoieni au decis transferul pacientei la Spitalul Victor Babeș din București, unde ea a murit în timpul weekend-ului.

Drept urmare, Direcția de Sănătate Publică Buzău a transmis tuturor primăriilor din județ măsurile pe care trebuie să le adopte pentru a împiedica dezvoltarea țânțarilor, vectori ce pot transmite infecția cu virus West Nile.

Este vorba despre acțiuni de dezinsecție, amenajarea zonelor limitrofe bogate în vegetație, asanarea suprafețelor acoperite de luciu de apă, salubrizarea teritoriului, intensificarea ritmului de ridicare a deșeurilor menajere.

În acest moment nu există un tratament specific al acestei boli și nici un vaccin care să o prevină, utilizarea îmbrăcăminții adecvate pentru a împiedica înțepătura de țânțar fiind principala măsură de prevenire a îmbolnăvirii.

De asemenea, medicii recomandă prezentarea de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical, în cazul unor simptome de febră ridicată, durere de cap intensă, vărsături, erupţii cutanate, oboseală cronică și slăbiciune musculară.

Febra West Nile este o boală produsă de virusul West Nile. Principala cale de transmitere a acestei infecții la om este prin înțepătura de țânțar. Aceste insecte se infectează în urma hrănirii cu sânge de la o pasăre infectată.

Odată infectat, țânțarul rămâne așa toată viața și are potențialul de a transmite virusul la orice gazdă vertebrată pe care o mușcă pentru a se hrăni.