Criza COVID-19 zdruncină activitatea crescătorilor de porci din țară, și-așa puternic loviți de pesta porcină. Aceștia avertizează că, fără un sprijin financiar din partea statului pe tot lanțul de producție a cărnii de porc, de la faza de reproducție, până la desfacerea cărnii și a preparatelor din carne, piața românească se apropie repede de o criză alimentară fără precedent.
La Râmnicu Sărat, în județul Buzău, funcționează unul dintre cei mai mari producători de carne de porc din țară, afacere cu capital integral românesc.
Acesta deține și o fabrică de mezeluri, care aprovizionează piețe din Buzău și București. De la începutul pandemiei, vânzările de carne și de preparate din carne sunt în continuă scădere, diminuând drastic bugetul firmei.
”Pe toată perioada lunii aprilie și până în prezent, prin comparație cu luna aprilie de anul trecut, suntem la jumătate ca și vânzări. Ținem cont și că prețul era cu 30 la sută mai mic în galantar. Avem deja o problemă clară de siguranță alimentară, pe consumul intern și o problemă cu personalul pentru că, dacă nu reușim să vindem, să cumpărăm, să plătim toate cele necesare, o să ajungem să închidem multe fabrici iar industria alimentară se va închide”, spune Mironel Dascălu, manager complex zootehnic.
Crescătorii de porci din țară avertizează că, fără un sprijin financiar din partea autorităților pe tot lanțul de producție a cărnii de porc, de la faza de reproducție, până la desfacerea cărnii și a preparatelor din carne, piața românească riscă să intră într-o criză alimentară fără precedent.
”Criza alimentară va zdruncina din temelii tot ce înseamnă producție alimentară și de carne. Noi producem acum 25 la sută din necesarul de carne de porc românească, iar dacă mergem în ritmul ăsta, preconizăm la sfârșitul anului nu mai mult de 10 – 12 la sută carne românească pentru consum. Va fi o nebunie din punctul acesta de vedere al producției de carne. Fără nicio măsură coerentă, de stimulare a creșterii producției de matcă, de purcei”, spune Mironel Dascălu.
”Pesta porcina a afectat foarte mult fermele de reproducție. Numai anul acesta vorbim de 45.000 de scroafe care nu mai sunt în producție, coroborat cu o lipsă financiară de stimulare a producției. Vom avea o lipsă de carne de porc românească”, spune investitorul buzoian.
Într-o scrisoare adresată decidenților politici, membrii Asociației Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin (AFISS) pomenesc despre risul dispariției zootehniei românești.
Potrivit acestora, sectorul suin a cunoscut o diminuare substanțială a efectivelor și a generat o instabilitate în piața cărnii de porc, fapt confirmat de balanța comercială negativă a anului 2018.
”Lupta cu Pesta Porcină Africană încă nu s-a încheiat iar apariția COVID-19 a adâncit criza filierei porcului în România, criză deja existentă. În perioada următoare se estimează un efect negativ pe termen lung asupra economiei și peste 100.000 de angajați ai societăților care vor rămâne fără locuri de muncă. Din acest motiv cerem urgent ajutor de stat în Starea de Urgență în care ne aflăm, în lupta cu PPA și Covid-19 pentru continuarea și dezvoltarea activității porcine în Romania”, se arată în apelul redactat de consiliul director al AFISS.
Printre măsurile capabile să salveze sectorul zootehnic, identificate și sugerate celor din conducerea țării, sunt amânarea plății ratelor bancare și a dobânzilor pe o perioadă de 12 luni, ”în contextul în care multe dintre fermele din România sunt realizate cu credite de investiții și dobânzile sunt cel puțin duble față de restul Europei”.