Fermă din Glodeanu Siliștea, afectată de Pesta Porcină Africană. DSV a decis eutanasierea a mii de porci

865

Autoritățile au confirmat prezența virusului Pestei Porcine Africane, la porcul domestic, într-o fermă situată în extravilanul localității buzoiene Glodeanu Siliștea unde sunt aproximativ 7.000 de exemplare.

În urma confirmării diagnosticului la 6 dintre exemplare, găsite decedate, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA într-o exploatație comercială.

Astfel, ferma a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.

Toate animalele din exploatație vor fi eutanasiate iar cadavrele vor fi ecarisate. Operațiunea se va desfășura pe un teren al fermei.

Din cauza noilor cazuri, Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău s-a întrunit, prin audio-conferință, și fost adoptat planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și a zonelor de restricții. Ancheta epidemiologică în acest caz este în desfășurare.

DSVSA solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor, chiar și în actuala conjunctură epidemiologică națională generată de evoluția COVID – 19, pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

”Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic”, se precizează într-un comunicat de presă al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA Buzău.
Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

La această dată, Pesta Porcină Africană în județul Buzău nu mai evoluează în nicio gospodărie individuală (exploatație non profesională) iar în mediul silvatic, la porcul mistreț sunt înregistrate 60 de cazuri pe raza a 18 fonduri cinegetice.