Creșterea păsărilor devine o afacere din ce în ce mai păguboasă. Cei care nu au contracte cu marile abatoare de pui, sector care este acoperit de subvenții și garanția unor protocoale de durată, riscă să intre în faliment.
Fermierii care produc păsări doar pentru livrare în viu, pentru gospodării sau reproducție, se plâng nu numai de prețurile care abia le acoperă cheltuielile ci și de măsurile împotriva pestei porcine, care printre altele îngrădesc transportul animalelor vii, inclusiv al păsărilor.
Ion Iaru deține pe structura fostului IAS Fotin, comuna buzoiană Puiești, una dintre cele mai mari ferme de păsări din județul Buzău.
Crește peste 45.000 de pui de găină pentru reproducție și livrare în viu. Vinde păsările la poarta fermei și prin două puncte din Râmnicu Sărat și Buzău.
În alți ani, clienții îi veneau cu dubele, pentru a încărca sute de păsări la o singură tranzacție. Acum, restricțiile împotriva pestei porcine africane țin la distanță marii clienți și de aceea buzoianul este nevoit să vândă în cantități mici.
Prețul a înghețat la 8 lei pentru un pui viu. ”Investiția evoluează în creștere, în funcție de cheltuieli, furaje, consum de energie electrică, salarii. Noi avem pui cu creștere lentă, care ajunge la greutatea optimă de sacrificare la aproximativ două luni iar prețul la care vindem abia acoperă costul de creștere”, spune Ion Iaru.
Fermierul buzoian se plânge că niciodată nu a beneficiat de sprijin din partea statului român, sectorul său avicol nefiind ajutat cu subvenții.
”Doar pentru societățile care cresc păsări în vederea abatorizării există ajutoare din fonduri europene, plus alte măsuri. În schimb, pentru cei care cresc și valorifică păsările vii nu există niciun fel de ajutor din partea statului. Ba, dimpotrivă, piedici”, declară fermierul din Puiești.
Cea mai mare problemă a fermierului buzoian s-a abătut asupra afacerii sale cu rațe, pe care cu greu reușeste să o mențină la linia de plutire. A rămas cu 6.000 de păsări, din 11.000, pe care de câteva luni se chinuie să le vândă. Afacerea sa a fost afectată de aceleași măsuri care îngrădesc mișcarea animalelor vii.
”Prețul unei rațe adulte este de 15 lei; vânzarea merge mai greu, în mod deosebit din anul 2019, deoarece sunt create restricții pentru limitarea răspândirii pestei porcine, deși această boală nu are nimic de-a face cu rața, cu găina sau alte păsări”, susține Iaru.
De câteva luni, buzoianul face demersuri ca să înființeze un abator de rațe, pentru care îi trebuie un dosar stufos de autorizații. Afacerea cu păsări a lui Ion Iaru rezistă datorită producției și vânzării ouălor.