Câțiva dovleci uriași atârnă pe firele de comunicații, în dreptul unei case de pe strada Independenței, în apropierea pieței centrale din Buzău. Se oprește lumea când îi vede, unii se miră, alții scot telefoanele și le fac poze, spune mândru bărbatul care îngrijește planta însămânțată în casetele de pe trotuarul din fața casei.
Nu e trecător care să nu observe mănunchiul de dovleci uriași și tărtăcuțe care atârnă pe firele de comunicații, în dreptul unei case de pe strada Independenței.
Mica expoziție din centrul Buzăului este opera lui Costică Patache, grădinar pasionat care nu s-a lăsat descurajat niciodată de lipsa de teren din jurul propriei case. În fiecare an, înființează mici grădini în casetele de pe trotuar.
„Pe firele de cablu, am dovleci comestibili care ajung până la doi metri și tărtăcuțe care sunt foarte admirate de trecătorii de pe stradă. Această idee mi-a venit pentru a face ceva deosebit, ceva ieșit din comun, să placă, să fie admirat”, declară Costică Patache.
Dovlecii atârnă la peste trei metri înălțime, pe firele de internet și telefonie. Bărbatul îi va recolta peste câteva zile, cu ajutorul unei scări, pentru a le lua semințele. În alți ani, grădinarul din centrul Buzăului îi culegea pentru mâncare.
”Plantarea dovlecilor și tărtăcuțelor s-a făcut în jurul datei de 23 martie, ca să aibă timp s se dezvolte. La această oră nu mai sunt comestibili, pentru că au devenit lemnoși. Când sunt cam la jumătate de metru se recoltează și se folosesc la bucătărie, în șnițel, cu mujdei de usturoi sau piure”, spune Costică Patache.
Plantația de dovleac din centrul orașului atrage privirile celor care trec prin zonă. Unii se miră, alții scot telefoanele și le fac poze, spre satisfacția cultivatorului.
”Oamenii se opresc și fotografiază, alții cer semințe, alții sunt invidioși, într-un an au încercat să-i distrugă tăind planta de la baza ei”, spune domnul Patache.
În casetele de pe trotuar, domnul Patache a plantat pe lângă vrejii de dovleac și câteva specii de flori, canna, tufănele și crăițe, dar și un arbore de mătase, originar din Asia, care va crește cât casa de înalt dacă plantația stradală scapă nevandalizată.
Costică Patache spune că mica sa grădină din fața casei poate fi un model și pentru alți locatari din oraș.