Legumele din solariile fermierilor locali sunt pe terminate. În piețe va ajunge numai marfă din import

359

Este cazul să vă grăbiți cu aprovizionarea dacă vreți să aveți garanția că vă alegeți cu marfă proaspătă, de la producători locali. În piețe, ardeiul capia se costă între 4 și 6 lei, iar tomatele, 5 lei. Peste câteva zile, în locul lor vor fi la tarabe numai produse din import.

Mircea Tatu este unul dintre cei mai mari legumicultori din zona Buzăului. Livrează marfă proaspătă din primăvară, până în decembrie. Încă recoltează ardei capia, dintr-un soi pe cât de rezistent, pe atât de productiv și gustos.

”Mai avem în solarii un soi de ardei cu o pulpă groasă, mare, sănătos. Așa ceva nu o să vedeți în supermarket. Un ardei foarte dulce, cultivat cu gunoi de grajd. Mai avem aproape 4.000 de fire, cam două tone”, spune Mitrcea Tatu.

Ardeii pe care buzoianul îi recoltează acum ajung la piață cu 4, până la 6 lei kilogramul. Prețul ar putea crește în perioada imediat următoare, întrucât legumele autohtone din acest an sunt pe terminate.

”Nu ne mai ajută acuma nici lumina, e multă umezeală. El arată deosebit de bine la ora actuală, chiar nu au fost probleme, dar mai mult de o săptămână nu putem să-i mai ținem”, spune legumicultorul buzoian.

Pe lângă ardei, în solariile buzoianului se mai găsesc câteva fire de tomate. Din cauza lipsei căldurii și a luminii, roșiilor le trebuie mai multe zile până se coc. Fermierul a recurs inclusiv la eliminarea frunzelor de pe tulpină, pentru a prelungi ciclul de viață al tomatelor.

În mai puțin de două săptămâni, în locul plantelor care au avut rod anul acesta vor fi plantate răsadurile pentru culturile de anul viitor. Legumicultorul buzoian va începe să recolteze din nou peste cinci luni. Tomatele vor ajunge în aprilie pe tarabe.